Уставни суд РС одлучио: Нотари могу запошљавати помоћника колико им је потребно

ATV
Уставни суд РС одлучио: Нотари могу запошљавати помоћника колико им је потребно

Бањалука - Нотари у Републици Српској ће запошљавати онолико помоћника колико им је потребно, а не колико то одреди Министарство правде – одлучио је Уставни суд Републике Српске.

Први конкурс за 71 помоћника који је расписало Министарство правде, стопиран је прије више од годину дана, колико се и чекало на оцјену уставности. Министарству правде остало је да испоштује одлуку Уставног суда, а на помолу су и нове измјене Закона о нотарима.

“Уставни суд је код овакве оцјене имао у виду да се у правном систему Републике Српске у јавним органима систематизација радних мјеста и број потребних извршилаца утврђује подзаконским, углавном интерним актима, зависно од структуре конкретног органа и обима послова. За разлику од тога, нотарској служби, као јавној служби, законом је наметнут критеријум за запошљавање нотарских помоћника, при чему се није водило рачуна о чињеници да се ради о служби која се финансира искључиво приватним средствима”, истакли су из Уставног суда Републике Српске.

По спорном конкурсу, нотари би на хиљаду исправа годишње у једној нотарској канцеларији морали да именују по једног помоћника. Значајно им је, кажу у Нотарској комори, и што је Уставни суд Републике Српске одлучио у њихову корист, јер би, како тврде, за већину нотара рад постао неисплатив.

“Према оном што смо могли прочитати на сајту Уставног суда, видимо да су неки наши захтјеви усвојени и оцијењене су као неуставне одредбе Измјене и допуне закона о нотарима”, истакла је Слада Ивелић, предсједник Нотарске коморе Републике Српске.

Уставни суд имао је у виду и законску обавезу да плата помоћника не може бити нижа од плате вишег стручног сарадника у државној управи. Правници сматрају да баш због тога нотари сами и треба да одреде колико ће сарадника запсолити. 

“Сматрам да је логична одлука Суда у том дијелу који се тиче да нотар може да одређује колико му је помоћника потребно и коју ће плату њему да исплаћује, наравно у складу са законом, али не Законом о нотарима, јер није коректно и није ни тржишно да Влада одређује једном приватном лицу – нотар је, без обзира што има јавна овлаштења, он је приватник који се не финансира из буџета, тако да је тешко наметнути му број помоћника и још му наметнути која је плата обавезна”, истакао је Милан Петковић, правник.

Спорни конкурс за нотарске помоћнике, Министарство правде расписало је још 17. новебра прошле године.

По одлуци Уставног суда Републике Српске неће се мијењати само конкурси за нотарске помоћнике, него и нотаре, јер ће убудуће на конкурс моћи да се пријаве и особе са пребивалиштем у Федерацији. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана