Ustavni sud BiH na mala vrata uvodi »bosanski jezik«

V. Kulaga, M. Miljić
Ustavni sud BiH na mala vrata uvodi »bosanski jezik«

Sarajevo - Ustavni sud BiH donio je juče odluku da bošnjački narod ima pravo da jezik kojim govori nazove imenom kojim želi, što na mala vrata otvara put ka uvođenju u upotrebu "bosanskog jezika" u Srpskoj.

Sudije su na plenarnoj sjednici odlučivale o zahtjevu nekadašnje člana Kolegijuma Doma naroda Parlamenta BiH Safeta Softića za ocjenu ustavnosti prve rečenice člana 7. stav 1. Ustava RS u dijelu koji glasi: "Jezik bošnjačkog naroda".

- Ustavni sud je zaključio da je to neutralna odredba koja ne određuje naziv jezika, već sadrži ustavno pravo konstitutivnog bošnjačkog naroda da, kao i svi konstitutivni narodi i ostali koji se tako ne izjašnjavaju, jezik kojim govore nazovu imenom kojim žele. To je u skladu s Ustavom BiH i svako suprotno postupanje u praksi vodilo bi kršenju Ustava BiH, ali i Ustava RS - navedeno je u odluci Ustavnog suda BiH.

Konstatovao je da Ustav BiH nigdje ne propisuje da se imena jezika kojim govore konstitutivni narodi moraju vezati za ime konstitutivnog naroda.

- Ustav BiH daje pravo konstitutivnim narodima i ostalima da jezik kojim govore nazovu imenom kakvim žele. Ovakva odredba ne daje pravo javnim vlastima u RS da u konkretnim slučajevima određuju ime jezika kojim govore Bošnjaci, suprotno od njihovog ustavnog prava da jezik kojim govore nazovu imenom kojim žele. Ime jezika ne može biti uslovljeno ni lingvističkim pravilima zato što je ustavno pravo na ime jezika odvojeno od sadržaja jezika i standarda jezika - navedeno je u obrazloženju odluke.

Softić je u zahtjevu naveo da odredba "jezik bošnjačkog naroda" nije u skladu s preambulom Ustava BiH i njegovim načelom konstitutivnosti bošnjačkog naroda i da su prekršene odredbe Evropske konvencije, Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima, Konvencije o pravima djeteta, Okvirne konvencije o regionalnim jezicima i jezicima manjina, Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i odredbe Okvirne konvencije o pravima manjina. Iako je Ustavni sud odbio Softićev zahtjev kao neosnovan, sporno je tumačenje da odredba u Ustavu RS "jezik bošnjačkog naroda" ne sprečava Bošnjake niti bilo koga drugog da jezik kojim govore nazovu imenom kojim žele.

- Stoga, ovakav koncept osporene odredbe upravo slijedi stav da Ustav BiH daje pravo svim konstitutivnim narodima, pa tako i Bošnjacima, kao i drugima koji se tako ne izjašnjavaju da jezik kojim govore nazovu imenom kojim žele - naveo je Ustavni sud BiH.

Ipak, važno je da Ustavni sud BiH nije naložio vlastima RS da mijenjaju Ustav RS.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Dušanka Majkić kaže da Bošnjaci mogu da nazivaju svoj jezik kako žele, ali da se mora imati u vidu da BiH nije samo domovina Bošnjaka, već i Srba i Hrvata.

- Ne može jedan narod da pretenduje da ima ekskluzivno pravo na takav naziv - kazala je Majkićeva.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović kaže da je odluka više nego iznenađujuća.

- Svako može da radi šta hoće u ovoj zemlji ako ima zaštitu jednog naroda, u ovom slučaju bošnjačkog. Ustavni sud ponovo donosi veoma čudne odluke. Apsolutno ne postoji nijedan razlog da se koristi neki nametnuti naziv jezika koji nije postojao, niti postoji danas - rekao je Borenović.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić je kazao da je ravnopravnost u Srpskoj na maksimalnom nivou i da nema nametanja, diskriminacije i ugrožavanja.

- Svako može svoj jezik da naziva kako hoće, ali ne može da nametne rješenje RS. Jezik će se zvati onako kako je propisao Ustav RS, ali to neće zabraniti Bošnjacima da ga zovu kako žele - rekao je Stevandić.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Senad Bratić rekao je da je odluka Ustavnog suda očekivana i da se nada da će je svi prihvatiti.

- Ova je odluka svima jasna, ne treba je komentarisati, nego primijeniti. Nadam se da će ovo biti poštovano i da će riješiti dileme kod pojedinih ljudi. Niko nikome ne može nametati kako se njegov materni jezik zove - rekao je Bratić i dodao da je problem naziva "bosanskog jezika" političko pitanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana