Уставни суд БиХ на мала врата уводи »босански језик«

В. Кулага, М. Миљић
Уставни суд БиХ на мала врата уводи »босански језик«

Сарајево - Уставни суд БиХ донио је јуче одлуку да бошњачки народ има право да језик којим говори назове именом којим жели, што на мала врата отвара пут ка увођењу у употребу "босанског језика" у Српској.

Судије су на пленарној сједници одлучивале о захтјеву некадашње члана Колегијума Дома народа Парламента БиХ Сафета Софтића за оцјену уставности прве реченице члана 7. став 1. Устава РС у дијелу који гласи: "Језик бошњачког народа".

- Уставни суд је закључио да је то неутрална одредба која не одређује назив језика, већ садржи уставно право конститутивног бошњачког народа да, као и сви конститутивни народи и остали који се тако не изјашњавају, језик којим говоре назову именом којим желе. То је у складу с Уставом БиХ и свако супротно поступање у пракси водило би кршењу Устава БиХ, али и Устава РС - наведено је у одлуци Уставног суда БиХ.

Констатовао је да Устав БиХ нигдје не прописује да се имена језика којим говоре конститутивни народи морају везати за име конститутивног народа.

- Устав БиХ даје право конститутивним народима и осталима да језик којим говоре назову именом каквим желе. Оваква одредба не даје право јавним властима у РС да у конкретним случајевима одређују име језика којим говоре Бошњаци, супротно од њиховог уставног права да језик којим говоре назову именом којим желе. Име језика не може бити условљено ни лингвистичким правилима зато што је уставно право на име језика одвојено од садржаја језика и стандарда језика - наведено је у образложењу одлуке.

Софтић је у захтјеву навео да одредба "језик бошњачког народа" није у складу с преамбулом Устава БиХ и његовим начелом конститутивности бошњачког народа и да су прекршене одредбе Европске конвенције, Међународног пакта о грађанским и политичким правима, Конвенције о правима дјетета, Оквирне конвенције о регионалним језицима и језицима мањина, Међународне конвенције о укидању свих облика расне дискриминације и одредбе Оквирне конвенције о правима мањина. Иако је Уставни суд одбио Софтићев захтјев као неоснован, спорно је тумачење да одредба у Уставу РС "језик бошњачког народа" не спречава Бошњаке нити било кога другог да језик којим говоре назову именом којим желе.

- Стога, овакав концепт оспорене одредбе управо слиједи став да Устав БиХ даје право свим конститутивним народима, па тако и Бошњацима, као и другима који се тако не изјашњавају да језик којим говоре назову именом којим желе - навео је Уставни суд БиХ.

Ипак, важно је да Уставни суд БиХ није наложио властима РС да мијењају Устав РС.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Душанка Мајкић каже да Бошњаци могу да називају свој језик како желе, али да се мора имати у виду да БиХ није само домовина Бошњака, већ и Срба и Хрвата.

- Не може један народ да претендује да има ексклузивно право на такав назив - казала је Мајкићева.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић каже да је одлука више него изненађујућа.

- Свако може да ради шта хоће у овој земљи ако има заштиту једног народа, у овом случају бошњачког. Уставни суд поново доноси веома чудне одлуке. Апсолутно не постоји ниједан разлог да се користи неки наметнути назив језика који није постојао, нити постоји данас - рекао је Бореновић.

Потпредсједник Народне скупштине РС Ненад Стевандић је казао да је равноправност у Српској на максималном нивоу и да нема наметања, дискриминације и угрожавања.

- Свако може свој језик да назива како хоће, али не може да наметне рјешење РС. Језик ће се звати онако како је прописао Устав РС, али то неће забранити Бошњацима да га зову како желе - рекао је Стевандић.

Потпредсједник Народне скупштине РС Сенад Братић рекао је да је одлука Уставног суда очекивана и да се нада да ће је сви прихватити.

- Ова је одлука свима јасна, не треба је коментарисати, него примијенити. Надам се да ће ово бити поштовано и да ће ријешити дилеме код појединих људи. Нико никоме не може наметати како се његов матерни језик зове - рекао је Братић и додао да је проблем назива "босанског језика" политичко питање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана