Успон привреде, расте профит и број запослених

Маријана Миљић
Успон привреде, расте профит и број запослених

Бањалука - Привреда Српске је у 2017. години направила највећи помак у посљедњих неколико година који се рефлектује већом добити предузећа и растом броја запослених, док је утисак донекле покварио раст обавеза и потраживања за испоручену робу.

Годишња анализа Привредне коморе РС показује да је нето добит привреде у 2017. износила 1,477 милијарди марака што је за 196,39 милиона или 15,3 одсто више него у 2016. години. С друге стране нето губитак предузећа, који је претходних година биљежио раст, склизнуо је на 457,81 милион марака. То је за 268 милиона КМ или 36,9 одсто мање него у 2016. години.

Позитивна кретања у предузећима отворила је и могућност новог запошљавања. Током прошле године просјечно је било запослено 160.841 радника, што је за 3,2 одсто више у односу на претходну годину. Повећан обим радне снаге утицао је и на раст трошкова предузећа за бруто зараде који су у прошлој години износили 2,287 милијарди марака. Ти расходи су повећани за 4,8 одсто више у односу на 2016. годину.

Упркос овим позитивним кретањима привреду Српске и даље гуши раст обавеза и проблеми са наплатом новца за испоручену робу и услуге. Резултати пословања привреде РС показују да су њене обавезе у 2017. години износиле 16,434 милијарди марака и у односу на 2016. годину повећане су за 4,3 одсто. Дугорочне обавезе имале су раст за 6,1 одсто на 6,527 милијарди марака, док на краткорочне отпада 9,908 милијарди што је за 3,2 одсто више него годину раније.

Наплата фактура један је од проблема који мучи привреднике па су њихова краткорочна потраживања у 2017. години износила 4,739 милијарди КМ и имала раст од 3,8 одсто. Негативном тренду у овом сегменту допринијели су партнери и на иностраном и на домаћем тржишту.

Купци из иностранства на крају прошле године домаћим предузећима су дуговали 431,92 милион марака, што је за 10,2 одсто више у односу на 2016. годину. Потраживања од купаца у земљи су много већа и достигла су 2,776 милијарди марака, али имају нижу стопу раста.

У пословној заједници су, када подвуку црту на годишњи извјештај, задовољни трендовима.

- Анализа показује да је привреда РС у 2017. години имала интензивнију активност у односу на претходну годину, што је свакако добро. Међутим, предузећа се и даље боре са значајним износом обавеза и задужења због чега треба радити на мјерама зацртаним програмом економских реформи, односно растерећењу привреде на којем инсистирамо годинама - казала је директорица Привредне коморе РС Драгица Ристић.

Истог става су и економисти, који наводе да су подаци о расту добити и паду губитка охрабрујући, али да су проблематичне обавезе.

- Добро је да се привредна активност појачава. Томе је вјероватно допринијело и то што су предузећа која су годинама била проблематична отишла у стечај и угашена. Тај канцерогени дио привреде нестаје и не прави штету здравим предузећима. Међутим, забрињавајући је раст обавеза и потраживања и њих је потребно сводити на мање износе. На тај начин је могуће појачати привредни замајац - рекао је члан Удружења економиста РС - SWOT Александар Љубоја.

Његова прогноза за текућу годину је да ће привредна активност наставити да расте, али да ће то ограничавати неликвидност.

- Мислим да ће у овој години додатну снагу добити и проблем недостатка радне снаге. Морамо радити на рјешавању горућих проблема како би привреда добила јачи замајац развоја - навео је Љубоја.

Анализа Привредне коморе показала је да је и у 2017. години био присутан проблем текуће ликвидности чији је коефицијент износио 1,05 и тек је незнатно виши у односу на претходне двије године.

Број предузећа

Прошле године је завршне рачуне предало 9.917 предузећа, што је за 71 или 0,7 одсто више у односу на 2016. годину. Највеће учешће имају предузећа која се баве трговином, док су на другом мјесту представници прерађивачке индустрије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана