Uskoro početak radova na dionici koridora 5C

RTRS
Uskoro početak radova na dionici koridora 5C

Iako pušten u saobraćaj tek prije dvije sedmice, autoput Doboj-Banjaluka sve više dobija na značaju. Autoput nije samo povezao ova dva grada već je cijelu BiH približio Evropi.

U Kladarima kod Doboja, gdje počinje autoput za Banjaluku, sve je više vozila. Vozači su uglavnom zadovoljni jer voze kraće i brže.

Iako u javnosti ima nedoumica u vezi s naplatom korištenja autoputa, u preduzeću Autoputevi kažu da se ništa nije promijenilo. Postojeći sistem naplate primjenjivaće se još petnaestak dana, nakon čega će dionica Doboj-Banjaluka dobiti zatvoreni sistem naplate.

"Putarina će se naplaćivati na starim naplatnim kućicama, a to su Kladari, Prnjavor i Jakupovci. Za otprilike 15 dana  pustitićemo u funkciju naplatne kućice u Drugovićima i Laktašima, te privremene naplatne kućice u Mahovljanima", izjavio je direktor JP „Autoputevi Republike Srpske“ Dušan Topić.

Vozačima nije problem gdje će da plate već kako što prije da stignu. To je prioritet svih putnika, naročito onih koji iz unutrašnjosti BiH putuju ka Evropi i obrnuto, jer su im dionice gdje nema autoputa, kako kažu, pravo mučenje.

Za nastavak gradnje autoputeva pripremaju se i u Srpskoj i u FBiH. Od brzine radova zavisiće koliko će dugo ovakve gužve vladati magistralnim putevima. (

"Mi imamo 105 kilometara, a u FBiH negdje oko 100 km plus 20 u izgradnji, s tim što u narednom periodu i oni i mi imamo obezbijeđena sredstva, pa ćemo ići paralelno kako smo i planirali", dodao je Topić.

Prvi sljedeći korak Autoputeva je gradnja koridora 5C kroz Republiku Srpsku, od Johovca do Rudanke, u dužini šest kilometara, uključujući izgradnju dvije petlje. Biće to prva faza izgradnje koridora i nastavak izgradnje auto-puta "9. januar".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana