Ускоро почетак радова на дионици коридора 5Ц

РТРС
Ускоро почетак радова на дионици коридора 5Ц

Иако пуштен у саобраћај тек прије двије седмице, аутопут Добој-Бањалука све више добија на значају. Аутопут није само повезао ова два града већ је цијелу БиХ приближио Европи.

У Кладарима код Добоја, гдје почиње аутопут за Бањалуку, све је више возила. Возачи су углавном задовољни јер возе краће и брже.

Иако у јавности има недоумица у вези с наплатом кориштења аутопута, у предузећу Аутопутеви кажу да се ништа није промијенило. Постојећи систем наплате примјењиваће се још петнаестак дана, након чега ће дионица Добој-Бањалука добити затворени систем наплате.

"Путарина ће се наплаћивати на старим наплатним кућицама, а то су Кладари, Прњавор и Јакуповци. За отприлике 15 дана  пуститићемо у функцију наплатне кућице у Друговићима и Лакташима, те привремене наплатне кућице у Маховљанима", изјавио је директор ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ Душан Топић.

Возачима није проблем гдје ће да плате већ како што прије да стигну. То је приоритет свих путника, нарочито оних који из унутрашњости БиХ путују ка Европи и обрнуто, јер су им дионице гдје нема аутопута, како кажу, право мучење.

За наставак градње аутопутева припремају се и у Српској и у ФБиХ. Од брзине радова зависиће колико ће дуго овакве гужве владати магистралним путевима. (

"Ми имамо 105 километара, а у ФБиХ негдје око 100 км плус 20 у изградњи, с тим што у наредном периоду и они и ми имамо обезбијеђена средства, па ћемо ићи паралелно како смо и планирали", додао је Топић.

Први сљедећи корак Аутопутева је градња коридора 5Ц кроз Републику Српску, од Јоховца до Руданке, у дужини шест километара, укључујући изградњу двије петље. Биће то прва фаза изградње коридора и наставак изградње ауто-пута "9. јануар".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана