Ускоро нови коалициони споразум у Републици Српској

ATV
Ускоро нови коалициони споразум у Републици Српској

Нови коалициони споразум странака које су ушле у власт у Републици Српској ускоро би могао да буде потписан, сазнаје АТВ. Од краја прошле године, било је неколико рунди састанака коалиционих партнера СНСД-а, ДНС-а и Социјалистичке партије, а укључени су и ДЕМОС, Уједињена Српска и НДП.

Позиције у јавним предузећима, али и мјеста помоћника министара још нису до краја подијељена, али, како сазнајемо, ствари су мање-више јасне. Расподјела неће бити иста као на прошлим изборима, јер дио колача желе и нови партнери. ДНС ће, како кажу у тој странци, у власти учествовати између 12 и 13 одсто, на основу свог капацитета од осам посланика у Народној скупштини Републике Српске. То је дупло мање него што су имали, али, тврде, не буне се.

“Морамо бити, искрени. То је наша реалност, то је реалност политике Републике Српске. Сада Народну скупштину чини око 57 народних посланика, ту је неколико клубова, неколико политичких партија и ДНС је тога свјестан,” каже Дарко Бањац, потпредсједник ДНС-а.

У ДНС-у кажу да ће састанак двије делегације бити одржан ускоро и да вјерују да ће и коалициони споразум бити брзо потписан. Кажу да ће неке позиције, које су им биле одузете након избора, зато што су неки њихови чланови у кампањи радили за другу страну, успјети да врате. То су, како тврде у ДНС-у, мјесто директора шумског газдинства Оштрељ, и помоћника директора Пореске управе, које је припало ДЕМОС-у Недељка Чубриловића. У тој странци не желе да коментаришу тврдње својих бивших страначких колега.

“Очекујемо учешће у том дијелу, јер имамо заиста добре и стручне кадрове који могу одговорити свим најзахтјевнијим и најстручнијим задацима. Суштина је, по мени, да на најбоља мјеста дођу најбољи и најодговорнији људи,  много је мање важно из које странке долазе,” каже Споменка Стевановић, замјеник предсједника ДЕМОС-а.

Није тајна да су Социјалисти “загријани” за “Шуме” Републике Српске, али и за позиције у рудницима и термоелектранама и да би вољели тамо да остану, а да су ДНС-у важне “Жљезнице”. СНСД би требало да остане у “Аеродромима Републике Српске”, а остаје и у “Електропривреди”. Директорска мјеста у “Путевима” и “Аутопутевима” за сада припадају ДНС-у, мада, узевши у обзир да су у преговоре ушле још три странке, уз групу Обрена Петровића која је такође стала на страну владајуће коалиције, јасно је да ће досадашњи однос 60-25-15 морати да се мијења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана