Uskoro 168 miliona evra na računu Srpske

ATV
Uskoro 168 miliona evra na računu Srpske

Novac dobijen emitovanje obevznica na Bečkoj berzi trebalo bi isključivo da bude utrošen za prepakivanje starih dugova i zaduženja. 168 miliona evra na vladnine račune u Republici Srpskoj trebalo bi da legne za nekoliko dana.

Možda važnije od uspješne emisije obveznica je i činjenica da su međunaordni investitori prepoznali Republiku Srpsku kao mogućnost ulaganja bez velikog rizika. Smatraju u institucija Republike Srpske.

“Drago mi je da su nas mnogi primjetili i u inostranstvu i veoma jasno istakli opterećenja koja imamo. Na međunarodnom planu mi smo entitet i da smo bez suverene garancije, kako su oni to rekli, uspjeli da animiramo investitore. To je dio godišnjeg predviđenog obima koji podrazumijeva isključivo obezbjeđivanje sredstava za pokriće prethodnih zaduženja tako da se ne dešava novo zaduženje. Da se povećava zaduženje ne bi mogli do iznosa od 40 odsto javnog duga u bruto domaćem proizvodu”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

Realizovana je kamatna stopa od oko 4,7% na pet godina, što je duplo manje od kamatne stope koje su dobijale zemlje regiona. Od kamatne stope je sve i zavišilo jer je ministar finansija Zoran Tegeltija, prije nego što su obveznice ponuđene, dao granicu do šest odsto. Iz PDP-a se pitaju zašto medjunaordno tržište a ne domaći investitori. Očekuju da saznaju i ko je kupio obveznice Republike Srpske. Za analitičare kraći rok zaduživanja podarazumijeva i manju kamatu. 

U svakom slučaju, za njih je dobar trenutak za ovakav korak. 

“Treba imati u vidu da je ovo ne možda sjajan, ali dobar momenat za prepakivanje dugova zato što su sve kamate vezane za euribor, a euribor je ovih dana negativan, on je oko minus 0,2% i s te strane moguće je da dobijete sredstva po nižoj kamatnoj stopi od onih koje ste imali 2012, i da na taj način zatvorite dugove koje ste imali 2012 sa jeftinijim dugom”, kaže Miloš Grujić, iz Udruženja ekonomista RS “SWOT”.

Za Grujića je pohvalan iskorak što je Republika Srpska prepoznata na međunarodnom berzanskom tržištu iako se ipak radi o zaduživanju. Novac od prve međunaordne emisije obveznica trebalo bi da stigne 28.juna. Investitorima je bilo ponuđeno 200 miliona evra, a pojavljivanje Republike Srpske na Bečkoj berzi izazvao je i interes medija u regionu.

Reakcije  investitora su pozitivne, ali zbog malog iznosa izostao je interes velikih međunardnh finasjiskih igrača. Zaključuju mediji i podsjećaju da je Republika Srpska prva u BiH koja je na ovaj način uspijela da obezbijedi novac za javne finasije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana