Усаглашени принципи за Савјет министара, али још нема договора о ресорима

ATV
Усаглашени принципи за Савјет министара, али још нема договора о ресорима

Заједничка изјава о будућем дјеловању унутар Савјета министара је усаглашена, али не и потписана. Када су лидери три странке то требали урадити и отворити врата за формирање новог сазива, лидер СДА Бакир Изетбеговић је тражио додатних седам дана, поручује предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

На синоћњем састанку у Сарајеву, усаглашено је неколико заједничких принципа дјеловања, али није постигнут коначан договор о формирању новог сазива, па је сада неизвјесно хоће ли се то десити и у току наредног мјесеца.

“Очигледно постоји намјерна опструкција да се оно сто припада Уставу Србима, након избора да то заузму, и о томе сам обавијестио предсједника, да ово сада више није ствар техничких или неких других застоја, него је ствар једне организоване опструкције, која иде за тим, да се на нивоу Савјета министара задрже њима повољни или подесни кадрови, као што видимо у посљедње вријеме, и онемогући се права политичка репрезентација на ниову БиХ”, изјавио је Милорад Додик, предсједавајући Предсједништва БиХ.

Намјера је била формирати Савјет министара до краја марта, односно до посјете високих званичника Европске уније Сарајеву. Међутим сада је већ јасно да се то неће десити, без обзира на усаглашене принципе, који су сажети у неколико тачака. Три странке, уколико би формирале Савјет министара, дјеловале би на основу Устава и закона. У заједничким принципима дјеловања наводи се и да је неопходно имплеметирати све пресуде које се односе на изборни закон, а приоритет је европски пут БиХ. Што се тиче НАТО пута, ту нема сагласности. 

“Дакле активација МАП-а, није чланство у НАТО-у. То је наставак нечег што смо почели и што је у складу са законом. Пустите нас да ту изнађемо рјешење. Дајте нам још мало времена”, апелује Бакир Изетбеговић, предсједник СДА.

“Имамо ставове и резолуције у скупштини. Она је рекла да тај пут ка НАТО-у није у интересу Републике Српске и ми се тако понашамо, шта је ту спорно. Шта сад, неко да нас натјера, ја кажем, ако је то разлог да неко овдје очекује да ћемо ми промјенити за Савјет министара - хвала Вам за Савјет министара”, категоричан је Додик.

Тек наредне седмице ће бити нових покушаја договора расподјеле ресора, а за исти сто би требале сјести страначке делегације. Још синоћ у Сарајеву је подвучено да неће бити именован предсједавајући Савјета министара док се не усагласе сви детаљи око састава новог сазива. 

ХДЗ и СДА би требало да се договоре око министарства финансија и иностраних послова, а спекулише се да би министарство цивилних послова, као и  транспорта и комуникација могло припасти Србима. Као кандидати за те позиције помињу се Средоје Новић, односно Недељко Чубриловић, али очигледно за договор још има времена. Представнички дом, након што Предсједништво именује кандидата за предсједавајућег, има мјесец дана да именује нови сазив Савјета министара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана