Urednik i rukovodstvo “Safa” bili u odredu “El mudžahedin”

Srna
Urednik i rukovodstvo “Safa” bili u odredu “El mudžahedin”

Sarajevo - Glavni urednik, direktor i osnivači islamistikog provehabijskog lista i portala “Saf” Ezher Beganović, Nasuf Bušatlić, Nedim Haračić i Adnan Pezo bili su pripadnici zloglasnog odreda “El mudžahedin”.

U izvještaju ratnog komandanta Trećeg korpusa Armije RBiH Sakiba Mahmuljina Ministarstvu odbrane RBiH od 8. maja 1995. godine, pod oznakom “povjerljivo, vojna tajna”, Mahmuljin je naveo sve domaće i strane pripadnike odreda “El mudžahedin”. Mahmuljin je naveo da je Ezher (Smajo) Beganović u tom odredu bio od 1. maja 1993. godine, Nasuf (Hasan) Bušatlić od 22. oktobra 1994. godine, Nedim (Fahrija) Haračić od 20. februara 1994. godine, a Adnan (Ćamil) Pezo od 20. oktobra 1993. godine. Haračić i Pezo su, pored ostalih, osnivači “Safa”, a Pezo je jedno vrijeme bio i urednik tog glasila. Svi oni su i osnivači udruženja Aktivna islamska omladina (AIO) koje je američki Stejt department označio kao terorističku organizaciju.

“Saf” je jedini islamistički portal u BiH koji izlazi i u štampanom izdanju. U njemu militantni islamisti objavljuju tekstove pune mržnje, čak i ono što ne objavljuju ni portali terorističke organizacije “Islamska država”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana