Упозорење демографа због мигрантске кризе

РТРС
Упозорење демографа због мигрантске кризе

За тврдњу да ће Европа бити преплављена мигрантима, демографи налазе упориште управо у државама, из којих мигранти долазе. Рјешењу овог проблема, сматрају, не доприноси ни актуелна политика Европске уније, која још није основала намјенске институције.

Наведено је и да је међу државама, које су захваћене овим таласом и БиХ, која је показала неспособност да се спремно суочи са овим проблемом.

Број становника у азијским и афричким државама из којих у Европу долази већина миграната, за 40 година ће бити удвостручен. Усљед тога, десетине милиона становника тих економски и политички нестабилних подручја, настојаће да се домогну Европе. Ово је анализа професора демографије Стеве Пашалића за којег је скори и знатно масовнији притисак миграната на границе Европе неминовност. 

"Нарочито из Југозападне Азије и готово цијеле Африке. Претпоставке су да ће у наредним деценијама тај број износисти на десетине милиона", рекао је Пашалић.

Пашалић упозорава да би Европа пријетеће конфликте домаћег и новопридошлог становништва могла да избјегне строжом контролом граница. Истиче да је веома важно и како ће се понашати људи који бјеже или ће тек бјежати од рата, немаштине чак и од осталих, мање познатих фактора као што је радикална промјена климе.

"Имају право очекивати бољи живот, али треба нагласити и обавезу да прихвате вриједности на који се темељи Европа", истиче Пашалић.

Да су упозорења на продубљење мигрантске кризе и њену дуготрајност реална, потврђују и резултати истраживања "Фондације за мир". Ова институција је саопштила да су међу 16 држава у којим ће политичко-економска криза потрајати и оне из којих у Европу долази већина миграната.

Ово је још један податак који би требало да забрине Европску унију у чијој администрацији, упркос кризи и процјенама трендова, још не постоји Одсјек за демографију, каже професор Пашалић.

У истој анализи наводи и да је БиХ једна од држава чије су се институције крајње лоше показале кад је ријеч о рјешавању или макар ублажавању мигрантске кризе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана