Упитна посебна сједница о случају “Драгичевић”

nezavisne.com
Упитна посебна сједница о случају “Драгичевић”

БАЊАЛУКА - Колегијум Народне скупштине РС у уторак ће поново расправљати о захтјеву опозиције да буде заказана посебна сједница о убиству Давида Драгичевића, младог Бањалучанина.

Док у опозицији тврде да владајућа већина жели да по сваку цијену избјегне расправу о овој теми и у ту сврху крши Пословник рада Скупштине, владајући истичу да парламент не може бити мјесто за вођење истрага у појединачним предметима.

Душко Томић, шеф међународног правног тима који су ангажовали Давидови родитељи, пак тврди да Далибор Врећо, поступајући тужилац, опструише истрагу и најављује да ће тражити његово изузеће.

У супротном, како истиче, прекинуће сарадњу с домаћим институцијама и обратити се Уједињеним нацијама због немогућности да предмет ријеше у домаћим институцијама. Томић даље тврди да он и Ифет Ферагет, члан тима, имају сазнања да је Давид прије смрти контактирао с једном фирмом из Сарајева, али је рекао да засад не може износити више детаља.

Посланик Адам Шукало, један од предлагача, каже да владајућа већина жели да случај “Драгичевић” гурне под тепих и додаје да подизање оптужнице против двојице крим-техничара због прикривања доказа показује да су у праву они који сумњају у рад институција. Претпоставља да ће заказивање сједнице опет бити спријечено, иако, како тврди, Пословник говори да Колегијум само утврђује датум одржавања сједнице, а да не одлучује о томе да ли ће она бити заказана.

“Никада до сада Колегијум није одлучивао о заказивању посебне сједнице, већ само о датуму одржавања. Очигледно је да владајућа већина прибјегава бруталном правном насиљу и да по сваку цијену жели спријечити да се на сједници Скупштине расправља о овој теми”, рекао је Шукало.

Он истиче да подизање оптужнице против двојице крим-техничара показује да је била оправдана сумња да институције прикривају и опструишу истрагу и да је то додатни разлог да се закаже сједница.

Недељко Гламочак, шеф Клуба СДС-а, каже да су грађани уплашени и забринути за своју безбједност, посебно након недавних догађаја у Бањалуци.

“НС РС се очигледно ставила на страну људи и политике којима институције РС и безбједност грађана нису битни”, рекао је он.

Данас нам се нико није јавио из партија владајуће већине, или су нас замолили да не дају изјаве док се не одржи сједница Колегијума.

Ненад Стевандић, предсједник Уједињене Српске и потпредсједник НС РС, рекао ја да Скупштина не би требало да учествује у расвјетљавању било којег кривичног дјела, али да му је стало да се утврди истина.

“Уколико се утврди да је неко из правне номенклатуре учествовао, наравно да очекујем да сви буду кажњени. Све остало је увлачење у политикантство. Свима нам је у интересу да нађемо истину, али Скупштина није истражни орган”, рекао је он.

Додао је да му је тешко говорити било шта о предмету, осим да се утврди истина, а кривци буду кажњени.

“Тешко ми је говорити о овој трагедији зато што је, нажалост, било много ружних тумачења на све што сам рекао. Једино што могу поновити јесте да желим истину, конкретна имена починилаца и да сви буду кажњени”, рекао је он.

Адвокат Томић нам је данас рекао да је Врећо спријечио његов тим да у петак фотокопира изјаве свједока, иако им је на састанку у Бањалуци било обећано да ће имати приступ свим доказима.

“Више нисам сигуран да је Далибор Врећо на страни да се утврди истина о Давидовој смрти. Саопштење да нећемо моћи добити списе је забрињавајуће, а самим тиме се буди сумња да поступајући тужилац има разлога да нешто крије. Зато ћемо затражити у име оштећених оца и мајке да се Далибор Врећо потпуно удаљи од предмета као што је удаљен из свих полицијских послова господин Дарко Илић. Ако се не удовољи нашем захтјеву, ми ћемо прекинути сваку сарадњу с институцијама РС и прећи ћемо на међународни ниво и обратити се Комисији УН-а са сједиштем у Женеви која је формирана за борбу против тортуре”, рекао је Томић.

Што се тиче ангажовања ФБИ-ја, Томић тврди да су они из америчке амбасаде дошли на позив Драгана Лукача, министра унутрашњих послова, а да је Министарство безбједности БиХ тек накнадно било упознато о томе, те да ће се сад тим фокусирати на то због чега су они ангажовани мимо домаћих институција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана