Уочи сједнице НСРС опозиција тражи да одлуке о задужењима буду скинуте са дневног реда!

РТРС
Уочи сједнице НСРС опозиција тражи да одлуке о задужењима буду скинуте са дневног реда!

Бањалука - Народна скупштина Републике Српске почеће данас 23. редовну сједницу. На предложеном дневном реду налази се 31 тачка дневног реда. Међу њима су и Стратегија за борбу против корупције и Нацрт закона о одузимању имовине стечене кривичним дјелом.

У дневни ред су уврштене и интерпелације опозиције о политикама у области здравственог и пензионог система, као и управљања јавним предузећима. И поред тога није познато на који начин ће дјеловати посланици опозиције, који ових дана нису штедјели критике на предложени дневни ред.

Из опозиције су јуче поново критике на одлуке о новим задужењима. Предсједник ПДП-а Барнисалв Бореновић на сједници Одбора за финансије и буџет затражио је да са сутрашње сједнице буду повучене одлуке о износу гаранција које Република Српска може издати у 2018. години, прихватању задужења према Свјетској банци по пројекту реструктурирања "Жељезница Републике Српске" и прихватању задужења према Европској инвестиционој банци за додатно финансирање по пројекту изградње ауто-пута Бањалука-Добој.

"За то не постоје услови, не само што су одлуке по хитном поступку, него зато што има много магловитих и недовољних аргумената за расправу, посебно када је ријеч о одлуци о износу гаранција у 2018. години", рекао је посланик ПДП-а Бранислав Бореновић.

Подјесћамо, из Владе је раније поручено да су планиране гаранције, подршка развојним пројектима јавних предузећа, општина и јавних установа у Српској.

"Планиран је почетак грање ХЕ Бук Бијела, наставак изградање ХЕ Дабар и наставак изградње мреже аутопутева у Републици Српској и све те пројекте ће Влада подржати кроз издавање гаранција", навео је министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија.

"Све што иде у развојне пројекте, а не крпљење рупа и потрошњу, ја и клуб СНСД-а смо за", додао је посланик СНСД-а Радован Вишковић.

Расправа о овим тачкама на Одбору за финасије и Буџет била је прилично бурна, а да ли ће се пренијети и у скупштинске клупе, још није познато. 

"Ми ћемо одлучити сутра, након сједнице колегијума, такав је договор", каже Бореновић.

"Ја их позивам да учествују, да раде оно за шта су плаћени и да јавно поставе сва питања око којих имају недоумица", изјавио је Вишковић,

Из опозиције су критиковали и данашњи приједлог владе о уврштавању у дневни ред, по хитном поступку, измјена и допуна Закона о концесијама и Приједлога закона о престанку важења Закона о накнадама за коришћење природних ресурса у сврху производње електричне енергије. Тиме би, кажу, на дневном реду било укупно шест закона и одлука по хитном поступку, који су у Народну скупштину упућени само неколико дана прије сједнице. Коначна одлука о уврштавању ових тачака у дневни ред, биће донесена на Колегијуму, уочи саме сједнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана