Унапређивати односе Русије и БиХ у свим аспектима

Srna
Унапређивати односе Русије и БиХ у свим аспектима

Сарајево - На састанку предсједника руског Савјета Федерације Валентине Матвијенко и чланова Предсједништва БиХ исказан је обострани интерес за унапређење свеукупних билатералних односа у свим аспектима, посебно у областима економске сарадње и спољнотрговинске размјене.

Наглашен је интерес руске стране да тржиште БиХ буде отворено за руске компаније заинтересоване да улажу, посебно у нафтну индустрију, те констатован значај активирања економске сарадње у оквиру Међудржавне комисије за трговину и економску сарадњу БиХ и Руске Федерације.


Истакнуто је да БиХ и Руска Федерација имају добре и стабилне односе, те више од 20 година дипломатских односа, те да је мултилатерална сарадња са БиХ и земљама региона приоритет за Русију, саопштено је из Предсједништва БиХ.

На данашњем састанку разговарано је о потреби унапређења сарадње у областима науке, технике, културе, образовања и у хуманитарним дјелатностима.

Матвијенкова је исказала став Русије да се залаже за суверенитет БиХ, одржавање мира и стабилности, те очување цјеловитости, те поновила отворени став Руске Федерације да се треба придржавати Дејтонског мировног споразума.

Она је исказала поштивање опредјељењу БиХ да се придружи ЕУ, истичући да цијени одлуку свих нивоа власти у БиХ за истовремени развој добрих односа са Руском Федерацијом.

Матвијенкова је пренијела поздраве предсједника Руске Федерације Владимира Путина члановима Предсједништва БиХ.

Висока руска делегација, која је у вишедневној посјети БиХ, сматра да је веома важно успостављање системске сарадње на нивоу парламената и међупарламентарни дијалог.

Чланови Предсједништва БиХ исказали су опредјељење БиХ за придруживање ЕУ и захвалили за интерес и посјету високе руске делегације БиХ, што представља подстрек даљем унапређењу билатералних односа двије пријатељске земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана