Ultimatum lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića: Prvo Izborni zakon,pa formiranje vlasti

Željka Domazet
Ultimatum lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića: Prvo Izborni zakon,pa formiranje vlasti

Sarajevo - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da su izmjene Izbornog zakona BiH uslov za uspostavljanje vlasti i da je vrlo jasno da vlast neće moći biti formirana bez HDZ-a i HNS-a BiH.

 

 

- Izborni zakon mora biti prethodna faza traženja partnerstva sa strankama s kojima ćemo napraviti novu reformsku agendu u kojoj bi trebalo da bude definisana ekonomska stabilnost, pravna sigurnost i evropski put BiH - rekao je Čović i dodao da će HDZ sačekati rezultate izbora, a do tada će pronaći partnere sa kojima će biti moguće promijeniti Izborni zakon.

Tvrdi da se više nikada ne smije dogoditi da se uđe u izbornu kampanju, bez obzira na to o kojem nivou je riječ, a da nisu sprovedene osnove legitimnog zastupanja.

- Ustavni sud je utvrdio da su konstitutivni narodi natkrovljujuće načelo Ustava i to niko ne može ignorisati - poručio je Čović i istakao da bi vlast bila brzo formirana da su izabrani legitimni predstavnici na svim nivoima, pa i Predsjedništvu.

Čović je rekao da ne smije biti nikakve krize, ali da je uslov dobiti partnere za izgradnju potpuno nove BiH i novih odnosa, te da HDZ ima isti odnos prema svim mogućim partnerima u budućoj vlasti, pa tako i prema SDA.

- Onaj ko je spreman sa nama graditi evropsku BiH kako bi hrvatski narod bio ravnopravan na svakom djeliću zemlje, zaštićen, kroz legitimno predstavljanje, nama je partner na svakom nivou vlasti - poručio je Čović.

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac rekao je za “Glas Srpske” da za BiH nije dobro da se vlast formira bez legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda.

- Takva opcija nije dobra za BiH i to bi morala da shvati bošnjačka komponenta. Da bi BiH normalno funkcionisala, vlast treba da bude formirana i da se u nju biraju legitimni predstavnici tri konstitutivna naroda u BiH - rekao je Košarac.

Istakao je da je situacija u FBiH dodatno zakomplikovana zbog izbora Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

- Izmjene Izbornog zakona BiH bile su kamen spoticanja u FBiH i evidentno je da je FBiH remetilački faktor i problem. Što se tiče Republike Srpske, ona je autonomna izborna jedinica, i u njoj su izbori sprovedeni demokratski. Čekamo da CIK BiH objavi zvanične rezultate i formiraćemo vlast demokratski i bez problema u Republici Srpskoj - kazao je Košarac.

Reagujući na Čovićeve tvrdnje, novoizabrani član Predsjedništva BiH i lider DF-a Željko Komšić rekao je za “Glas Srpske” da vlast može biti formirana bez izmjena Izbornog zakona i bez HDZ-a BiH.

- Rezultati izbora su takvi da se vlast može formirati bez svakoga - rekao je Komšić.

Na naše pitanje da li će DF i on lično opstruisati ulazak HDZ-a BiH u vlast, rekao je da on neće opstruisati formiranje vlasti.

  • Nama narod nije dao toliko povjerenje da bismo bili bitan faktor u svemu tome - rekao je Komšić.

Magazinović: Adresa je SDA

Predsjednik Glavnog odbora SDP-a Saša Magazinović okarakterisao je izjavu Dragana Čovića kao politički stav i dodao da vjeruje da i druge političke stranke u BiH imaju neke svoje uslove. Istakao je da ni SDP BiH nema namjeru da ulazi u bilo kakvu vlast bez konačnog kretanja u obračun sa kriminalom i korupcijom.

- Čović očigledno igra svoju politiku i nastavlja tamo gdje je stao. Za formiranje vlasti najbolja je adresa SDA jer su oni dugogodišnji partneri sa HDZ-om - rekao je Magazinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana