Ултиматум лидера ХДЗ-а БиХ Драгана Човића: Прво Изборни закон,па формирање власти

Жељка Домазет
Ултиматум лидера ХДЗ-а БиХ Драгана Човића: Прво Изборни закон,па формирање власти

Сарајево - Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је да су измјене Изборног закона БиХ услов за успостављање власти и да је врло јасно да власт неће моћи бити формирана без ХДЗ-а и ХНС-а БиХ.

 

 

- Изборни закон мора бити претходна фаза тражења партнерства са странкама с којима ћемо направити нову реформску агенду у којој би требало да буде дефинисана економска стабилност, правна сигурност и европски пут БиХ - рекао је Човић и додао да ће ХДЗ сачекати резултате избора, а до тада ће пронаћи партнере са којима ће бити могуће промијенити Изборни закон.

Тврди да се више никада не смије догодити да се уђе у изборну кампању, без обзира на то о којем нивоу је ријеч, а да нису спроведене основе легитимног заступања.

- Уставни суд је утврдио да су конститутивни народи наткровљујуће начело Устава и то нико не може игнорисати - поручио је Човић и истакао да би власт била брзо формирана да су изабрани легитимни представници на свим нивоима, па и Предсједништву.

Човић је рекао да не смије бити никакве кризе, али да је услов добити партнере за изградњу потпуно нове БиХ и нових односа, те да ХДЗ има исти однос према свим могућим партнерима у будућој власти, па тако и према СДА.

- Онај ко је спреман са нама градити европску БиХ како би хрватски народ био равноправан на сваком дјелићу земље, заштићен, кроз легитимно представљање, нама је партнер на сваком нивоу власти - поручио је Човић.

Члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац рекао је за “Глас Српске” да за БиХ није добро да се власт формира без легитимних представника конститутивних народа.

- Таква опција није добра за БиХ и то би морала да схвати бошњачка компонента. Да би БиХ нормално функционисала, власт треба да буде формирана и да се у њу бирају легитимни представници три конститутивна народа у БиХ - рекао је Кошарац.

Истакао је да је ситуација у ФБиХ додатно закомпликована због избора Жељка Комшића за хрватског члана Предсједништва БиХ.

- Измјене Изборног закона БиХ биле су камен спотицања у ФБиХ и евидентно је да је ФБиХ реметилачки фактор и проблем. Што се тиче Републике Српске, она је аутономна изборна јединица, и у њој су избори спроведени демократски. Чекамо да ЦИК БиХ објави званичне резултате и формираћемо власт демократски и без проблема у Републици Српској - казао је Кошарац.

Реагујући на Човићеве тврдње, новоизабрани члан Предсједништва БиХ и лидер ДФ-а Жељко Комшић рекао је за “Глас Српске” да власт може бити формирана без измјена Изборног закона и без ХДЗ-а БиХ.

- Резултати избора су такви да се власт може формирати без свакога - рекао је Комшић.

На наше питање да ли ће ДФ и он лично опструисати улазак ХДЗ-а БиХ у власт, рекао је да он неће опструисати формирање власти.

  • Нама народ није дао толико повјерење да бисмо били битан фактор у свему томе - рекао је Комшић.

Магазиновић: Адреса је СДА

Предсједник Главног одбора СДП-а Саша Магазиновић окарактерисао је изјаву Драгана Човића као политички став и додао да вјерује да и друге политичке странке у БиХ имају неке своје услове. Истакао је да ни СДП БиХ нема намјеру да улази у било какву власт без коначног кретања у обрачун са криминалом и корупцијом.

- Човић очигледно игра своју политику и наставља тамо гдје је стао. За формирање власти најбоља је адреса СДА јер су они дугогодишњи партнери са ХДЗ-ом - рекао је Магазиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана