Ukrao vozilo za Šijanovog ubicu?

Nebojša Tomašević
Ukrao vozilo za Šijanovog ubicu?

Istočno Sarajevo - Stefan Samardžija iz Pala uhapšen je u okviru istrage o ubistvu Damira Ostojića Šijana, jer policija sumnja da je on ukrao automobil koji je kasnije korišćen prilikom likvidacije žestokog momka u Banjaluci.

Lisice su mu na ruke stavljene u četvrtak uveče nakon što je pozvan da dođe u policijsku stanicu u Palama.

Nezvanično saznajemo da je policija došla do informacije da je Samardžija na području Sarajeva ukrao “škodu oktaviju” šest mjeseci prije zločina i predao je ubici. Automobil je poslije ubistva pronađen zapaljen u Piskavici kod Banjaluke. U njemu su nađeni i dijelovi puške koja je usljed velike temperature uništena. Nezvanično saznajemo da je Samardžija do sada tri puta privođen zbog ovog ubistva i puštan. Inspektori su ga tražili i početkom marta i on se sam javio u policiju u Palama, gdje je proveo tri sata.

- Poslije nekog vremena su mu rekli da može ići kući jer iz Banjaluke neće doći niko da ga ispita - kazao je izvor “Glasa Srpske”.

Samardžijin advokat Bojan Veselinović rekao je da nije obaviješten zbog čega konkretno je njegov klijent uhapšen.

- Znam da privođenje ima veze s ubistvom Damira Ostojića. Do sada je u istoj istrazi tri puta saslušavan. Uvijek je tvrdio da s tim nema veze, niti ima informacije o ubici - kazao je Veselinović.

Nezvanično saznajemo da je Republičko tužilaštvo, koje vodi istragu, nedavno dobilo rezultate DNK vještačenja nekih predmeta, pa je moguće da je Samardžija zbog toga ponovo uhapšen. Međutim, u tužilaštvu nisu mogli da otkrivaju detalje, samo su potvrdili da je jedna osoba uhapšena zbog povezanosti sa ubistvom Ostojića. Damir Ostojić je usmrćen 5. septembra prošle godine nedaleko od svoje kuće u Kozarskoj ulici u Banjaluci, kada je ubica na njegov džip “rendž rover” ispalio 15 hitaca. Tada je povrijeđena Ostojićeva supruga Sandra Jošić (40), koja je zadobila više prostrelnih rana.

Debeo dosije

Stefan Samardžija ima debeo kriminalni dosije, a sumnjičen je za krađe vozila i veze sa auto-mafijom. Privođen je u okviru istrage o ubistvima sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića. On je hapšen zajedno s Milošem Obradovim i Srđanom Sokolovićem. Poslije ispitivanja u policiji sva trojica su tvrdila da su brutalno pretučeni u MUP-u Sarajevskog kantona. Samardžija je hapšen i u aprilu prošle godine zbog sumnje da je u ulici Srpskih ratnika u Palama pucao na automobil u kojem su bile dvije osobe. Dovođen je i u vezu sa prijetnjama policiji.

Jošićeva: Pravila sam se mrtva i tako prevarila ubicu

Očekujem da će MUP RS u najkraćem mogućem periodu rasvijetliti zločin, a što se tiče ovog čovjeka, koji je nanio zlo mojoj porodici, nisam ga nikada vidjela.

To je ekskluzivno za “Nezavisne” izjavila Sandra Jošić (41), supruga ubijenog Banjalučanina Damira Ostojića Šijana (43), upitana da prokomentariše hapšenje Stefana Samardžije iz Istočnog Sarajeva, koji je priveden u četvrtak naveče jer se dovodi u vezu sa ovom likvidacijom.

Jošićeva je početkom septembra 2018. teško ranjena, ali se uspjela spasiti praveći se da je mrtva, nakon što je u nju i njenog supruga sasuta kiša metaka, a Samardžija je, kako je u petak objavljeno, osumnjičen da je ukrao vozilo kojim se ubica dovezao na mjesto zločina.

“Prošla sam vrlo težak period. Bila sam u Minhenu dva mjeseca i vratila sam se prije četiri sedmice. Još me čeka nekoliko operacija. Dakle, moje kliničko liječenje nije završeno. Primila sam osam metaka, i gdje god sam došla, svi se čude, ne mogu da vjeruju da sam živa”, izjavila je Jošićeva.

Ističe da očekuje i da traži da ubica bude kažnjen najstrožom kaznom.

“Nakon što je ovaj čovjek uhapšen, sada se nadam da će se stvari odvijati lančano. Vidjećemo. Nadam se da će u najskorijem vremenu MUP RS konačno razriješiti ovo ubistvo”, rekla je Jošićeva za “Nezavisne”.

Kaže da je nakon svega svjesna situacije, kao da se zločin juče desio.

“Nisam plakala, nisam paničila. Sama sam svoj život spasila. On je pucao i u mene. Nakon što je upucao mog supruga, spustio je pušku, pomjerio se do retrovizora, podigao pušku i nastavio pucati u mene! Ja sam primila osam metaka. Kada je ispucao osmi metak, napravila sam se da sam mrtva. Pognula sam glavu, digla ruku, isplazila jezik, jer je to bio jedini mogući način da, možda, ostanem živa”, navodi Jošićeva prisjećajući se najtraumatičnijeg događaja u svom životu.

Dodaje da je ubica pomislio da je umrla, a ona je nastavila da žmiri.

“Nisam smjela da otvorim oči, jer nisam znala gdje se on nalazi. Kada sam pogledala u retrovizor, vidjela sam da ide iza mene sa spuštenom puškom, toliko sporo kao da nikad ništa nije uradio”, naglašava Jošićeva.

Sa druge strane, Bojan Veselinović, Samardžijin advokat, potvrdio je za “Nezavisne” da ga je osumnjičeni pozvao nakon hapšenja.

“Prvo je obavijestio svoju majku pa onda mene. Da li će za njega biti predložen pritvor, ne znam. Znam da ga je inspektor pozvao u četvrtak te da je on otišao u policijsku stanicu i onda su ga uhapsili. Za šta ga konkretno sumnjiče, zasad stvarno ne znam”, izjavio je Veselinović za “Nezavisne”.

Samardžija predat Republičkom tužilaštvu

Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske predali su Republičkom tužilaštvu lice čiji su inicijali S.S. sa Pala uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu teškog ubistva Damira Ostojića u Banjaluci, potvrđeno je jutros iz MUP-a Republike Srpske.

Lice S.S. su 7. marta na području Istočnog Sarajeva slobode lišili policijski službenici ove uprave, a pod nadzorom nadležnog tužilaštva, zbog postojanja sumnje da je izvršio navedeno krivično djelo.

Republičkom javnom tužilaštvu predat je Stefan Samardžija, koji se sumnjiči da je 5. septembra prošle godine u Banjaluci ubio Damira Ostojića /49/.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana