Ујић: Више од 3.300 миграната затражило азил у БиХ

Срна
Ујић: Више од 3.300 миграната затражило азил у БиХ

Сарајево - Од почетка године више од 4.200 миграната ушло је у БиХ и још долазе, а у овој години њих више од 3.300 затражило је азил у БиХ, односно упутило захтјев за међународну заштиту, изјавио је Срни директор Службе за послове са странцима БиХ Слободан Ујић.

"Дневни прилив илегалних миграната уназад 20 дана је између 80 и 150, а није ријеч само о сиријским избјеглицама. Сиријаца је између 25 и 30 одсто, односно од укупног броја, њих је 847. То је евиденција по њиховом изјашњењу, јер нико од њих нема никакве идентификационе документе. Региструјемо их, узмемо им биометријске отиске и покушамо утврдити начин и правац кретања од Грчке до уласка у БиХ", каже Ујић.


Он је навео да су по бројности иза Сиријаца држављани Пакистана којих је нешто више од 700, те слиједе Либијци, Авганистанци, Иранци и Ирачани, а ријеч је о држављанима више од 40 држава.

"Успјели смо да према споразуму о реадмисији вратимо 350 лица у земље окружења, у Србију и Црну Гору. Добровољно их се вратило 140, три смо присилно удаљили, а изрекли мјеру протјеривања у 606 случајева", рекао је Ујић.

Говорећи о могућности рјешења проблема све већег броја миграната у БиХ, Ујић каже да је од укупног броја оних који су ушли у БиХ до сада њих око 70 одсто изашло из те земље.

Он је навео да у Кантону Сарајево, гдје је највећи притисак, тренутно борави између 600 и 900, а у Унско-санском кантону између 600 и 800 миграната.

"До краја седмице мигранти ће бити измјештени из урбаних дијелова Сарајева, из паркова гдје су поставили шаторска насеља и гдје немају никакве смјештајне, хумане капацитете, ни здравствену заштиту. Биће измјештени у алтернативне смјештајне капацитете, а у наредном периоду неће бити дозвољен њихов боравак у парковима, улазима зграда, ни у урбаном дијелу града", каже Ујић.

Он је додао да је евидентно да је мигранте тешко помјерити са руте кретања.

Ујић истиче да у Делијашу и азилантском центру увијек има између 60 и 100 слободних мјеста, додавши да ће наредне седмице азилантски центар са 150 бити проширен на више од 200 слободних мјеста.

Салаковац је, каже Ујић, већ данас у функцији са 296 мјеста, најавивши да ће наредне седмице у функцији бити и један смјештајни капацитет у Хаџићима, те један у Унско-санском кантону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана