Uhapšeno 16 osumnjičenih za krijumčarenje migranata

nezavisne.com
Uhapšeno 16 osumnjičenih za krijumčarenje migranata

Sarajevo - Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) danas su po nalogu Posebnog odjela Tužilaštva BiH za organizovani kriminal i korupciju priveli 16 osumnjičenih za krijumčarenje ljudi u okviru akcije "Albatros".

Kako je navedeno iz Suda i Tužilaštva BiH, pretresi su izvršeni na 14 lokacija na području Kantona Sarajevo, Unsko-sanskog i Tuzlanskog kantona.

"Istovremeno, na području ovih kantona službenici Službe za poslove sa strancima izvršili su kontrolu u osam objekata, za koje se raspolagalo saznanjima da se u njima smještaju ilegalni migranti. Akcija je usmjerena prema osobama koje su osumnjičene da su kao organizovana kriminalna grupa vršile krijumčarenje iz BiH na područje Republike Hrvatske pa dalje u zemlje EU većeg broja državljana Srbije s područja Kosova, koji nisu imali važeće putne isprave", saopćeno je iz Tužilaštva.

U saopćenju se navodi da su osobe koje su pod istragom u okviru ovog predmeta osumnjičene za krivično djelo organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje ljudi.

"Ova akcija je odlučan korak u borbi pravosudnih i policijskih institucija u BiH protiv ilegalnih migracija i krijumčarenja emigranata. Nakon provedenih aktivnosti, osumnjičene osobe će biti predate postupajućoj tužiteljici koja će nakon ispitivanja osumnjičenih donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane te ostalim aktivnostima u skladu sa zakonom", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana