Ухапшен један од нападача на Ковачевића

Срна
Ухапшен један од нападача на Ковачевића

Бањалука - Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је данас да је полиција Српске ухапсила једно од два лица која су претукла новинара Владимира Ковачевића 26. августа у Бањалуци.

Лукач је рекао да је, након интензивне истраге у протеклом периоду, ухапшен један од нападача.

"Имамо довољно доказа да је ријеч о нападачу", рекао је Лукач новинарима у Бањалуци, наводећи да је и Ковачевић то лице идентификовао као нападача.

Лукач је додао да је ухапшени предат у надлежност тужилаштва, а да се за другим нападачем интензивно трага.

Он је подсјетио да је надлежно тужилаштво овај случај оквалификовало као покушај убиства, те да је сада на правосудним институцијама да одраде свој дио посла.

Говорећи о мотиву напада, Лукач је рекао да истрага није у потпуности завршена, те да још није могуће откривати све детаље.

"Нема политичке позадине што се тиче позиције и власти у Српској, никоме ни тада, ни било када није падало на памет да наручује некакве нападе на новинаре", рекао је Лукач и подсјетио да су се након напада у јавности могле чути одређене теорије завјере и манипулације у том смислу.

Он је поновио да напад нема везе са људима из власти којима се приписивало у првим тренуцима, те да остаје да се види да ли напад има везе са неким другим политичарима.

Лукач је истакао да свако коме се не свиђа рад неког новинара или медијске куће може тужити и да своје право одбрани на суду, наплати одштети или слично.

"Министарство унутрашњих послова /МУП/ неће толерисати да се на било који начин новинари нападају, нити вербално, а посебно не физички да се угрожавају њихови животи", рекао је Лукач на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Лукач је напоменуо да се у наредном периоду, након формирања нове власти, треба размишљати о законској заштити новинара с обзиром на специфичност посла којим се баве, односно да се новинари заштите као службена лица.

"МУП ће стајати на располагању свим медијским кућама, без обзира како извјештавали о полицији, МУП-у, тренутној власти у Српској. Увијек можете рачунати на заштиту полиције", поручио је Лукач и позвао медијске раднике да пријаве сваку ситуацију због које се осјећају угрожено.

Директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум захвалио је новинару Владимиру Ковачевићу на сарадњи током истраге.

Он је навео да се ухапшени брани ћутањем, те да у овом тренутку није познато да ли су се Ковачевић и ухапшени познавали лично, али да вјероватно јесу.

Говорећи о другом нападачу, Ћулум је рекао да полиција за сада има потенцијалне осумњичене, али да то још није утврђено.

Начелник Полицијске управе Бањалука Жељко Спасојевић рекао је да је у суботу, 8. септембра, ухапшен тридесетједногодишњи М.Ч. из Бањалуке, који је јуче предат у надлежност Окружног јавног тужилаштва Бањалука.

Он је додао да је током викенда извршен претрес на више локација одакле су изузети предмети који могу послужити као доказ у кривичном поступку, као и једно путничко возило.

"Извршена су два препознавања лица, саслушано је десет лица, привремено одузето 16 предмета и других трагова који могу послужити у расвјетљавању кривичног дјела", рекао је Спасојевић.

Он је подсјетио да је осумњичени 26. августа око 20.40 часова у Бањалуци са једним или више непознатих лица употребом металних телескопских палица и физичке снаге тешко повриједио Ковачевића.

Спасојевић је рекао да је ухапшено лице од раније познато полицији.

Новинар Телевизије БН Владимир Ковачевић претучен је 26. августа у бањалучком насељу Обилићево, а нанесене су му повреде главе металним шипкама, због чега је био хоспитализован у Универзитетском клиничком центру Републике Српске.

Полицијска управа Бањалука доставила је 3. септембра Окружном тужилаштву у овом граду извјештај против непознатог извршиоца због покушаја убиства Ковачевића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана