Ударна група о мигрантима: Приоритетно ријешити заштиту државне границе

Срна
Ударна група о мигрантима: Приоритетно ријешити заштиту државне границе

Сарајево – У Тужилаштву БиХ одржан је састанак Ударне групе за борбу против трговине људима и организованих илегалних миграција у БиХ на којем је истакнута потреба за приоритетним ријешавањем заштите државне границе.

Састанак је одржан на позив Гордане Тадић, главног тужиоца, која је и руководилац Ударне групе, а разговарано је о актуелним дешавањима везанима за ситуацију са мигрантима који бораве на подручју БиХ.

Учесници су  поред заштите државне границе устврдили да треба унаприједити  законске регулативе у свези поступања са тражиоцима међународне заштите, као и што хитнијег потписивања споразума о реадмисији са земљама регије и окружења, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

На састанку су, осим чланова Ударне групе, учествовали руководиоци и званичници полицијских и безбједносних агенција са нивоа БиХ, ентитета и Брчко Дистрикта БиХ, као и представници међународних организација.

У саопштењу је наведено да су учесници састанка разговарали о стратешким активностима које је дефинисала БиХ као и спремности институција за ријешавање проблема везних за повећан број миграната у БиХ, свако у оквиру својих надлежности, а у заједничкој координацији.

Осим тога, разговарано је о процесу поступања са мигрантима, те судјеловању институција у активностима у погледу њихове евиденције,  сигурносних провјера, хуманитарне и здравствене заштите, као и осталих потребних активности, а у складу са међународним стандардима и домаћим законодавством.

Судионици састанка разговарали су и о сигурносној ситуацији у БиХ, како у погледу заштите сигурности миграната, тако и грађана БиХ.

Састанку су присуствовали и представници релевантних међународних институција и организација, које су укључене у ријешавање питања миграција и азила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана