Удар РС и ФБиХ на сиву економију

Жељка Домазет
Удар РС и ФБиХ на сиву економију

Сарајево - Владе РС и ФБиХ усагласиле су јуче на трећој заједничкој сједници одржаној у Сарајеву 27 мјера за борбу против сиве економије.

Премијерка РС Жељка Цвијановић истакла је послије сједнице да је важно да ентитети имају заједнички акциони план за борбу против сиве економије са јасним роковима и активностима.

- Упутићемо заједничку иницијативу Савјету министара БиХ да сви допринесемо сузбијању сиве економије. Сумирали смо и досадашње резултате и закључили да помака у тој борби већ има захваљујући мјерама које смо предузели и то је видљиво кроз повећање новца у буџетима - рекла је Цвијановићева и додала да је на дневном реду било неколико мјера о којима су расправљали и раније док су усаглашавали реформску агенду.

Премијер ФБиХ Фадил Новалић је рекао да разлог што је заједничка сједница влада посвећена проблему неформалне економије лежи у чињеници да је 25 одсто бруто домаћег производа у домену сиве економије.

- Није то главни проблем, јер је сива економија нека врста економије и од ње живе људи. Међутим, имамо и девијације. Једна је што немамо уплата у јавне фондове, а друга што производи произведени у зони сиве економије праве проблеме предузећима која не производе у сивој економији, јер су јефтинији од оних за које се плаћају обавезе и који легално послују - појаснио је Новалић.

Он је рекао да су управо деформације у друштву наметнуле потребу да двије владе интензивно раде на тој тачки из реформске агенде.

- Уколико радимо само у једном ентитету, онда се проблем, односно погодност сели у други ентитет. Данас смо за примјер узели питање нотарских обрада. Ако је нешто код нотара несређено у РС, онда се сви селе у ФБиХ или обрнуто. Главни циљ био је да све деформације елиминишемо - навео је Новалић и додао да никада није присуствовао сједници влада на којој је ријешено толико техничких питања и чији је резултат толико приједлога рјешења и закључака.

Двије владе су разматрале и мјере за заштиту домаће производње, а Цвијановићева је изразила наду да ће ФБиХ слиједити РС у забрани извоза трупаца како би била пружена подршка дрвопрерађивачима.

- Морамо заштитити домаћу производњу и зато смо донијели одлуку о забрани извоза трупаца и очекујемо да ће се томе придружити и Влада ФБиХ - казала је Цвијановићева.

Новалић је рекао да ће на једној од сљедећих сједница Владе донијети уредбу о забрани извоза трупаца.

- БиХ је препозната по обради дрвне масе и у оба ентитета тај сегмент индустрије запошљава око 50.000 људи. Процјене говоре да 70 одсто извоза одлази кроз цјепанице, дрвну масу и друге производе ниског нивоа обраде. Забрана извоза трупаца је први корак с обзиром на то да ћемо на тај начин затворити могућност извоза сировине у најнижој фази обраде - рекао је Новалић.

Два премијера су истакла да је постигнута и сагласност у вези са заштитом домаће пољопривредне производње, односно да четири ресорна министарства упуте приједлог мјера Савјету министара БиХ.

Војна имовина

Владе су размотриле и проблем књижења неперспективне војне имовине. Жељка Цвијановић је казала да је веома важно да неперспективна војна имовина буде стављена у функцију развоја ентитета.

- Имамо комплексе који могу бити искоришћени и за пословне зоне, а сада су у фази мировања. Интерес РС и ФБиХ је да од тога направимо мјеста на којима ће се рађати нови послови, а не да стоји имовина која нема функцију - рекла је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана