Уцјењују раднике за глас на изборима

nezavisne.com
Уцјењују раднике за глас на изборима

Бањалука - Радници јавне управе Републике Српске, посебно они у локалним заједницама, због предстојећих општих избора изложени су притисцима и уцјенама, а између осталог, од њих се тражи да потпишу да ће гласати за одређеног кандидата или политичку партију, тврде у Синдикату управе Републике Српске.

“Тој пошасти мора да се стане на крај. У локалним заједницама се понашају као да је то њихов феуд и онда им кажу: 'Не будеш ли то урадио, и послије избора ћу ти бити шеф.' И то није карактеристично само за једну странку или општину”, тврди за “Независне” Божо Марић, предсједник Синдиката управе РС.

Додаје да Синдикат покушава ослободити раднике да то пријаве и, по могућности, сниме или фотографишу како би доставили доказ да би се могли предузети одређени кораци против оних који то раде.

Највећи проблем у свему томе, како кажу у Синдикату, је то што људи и радници не смију јавно о томе да говоре те због тога се не могу обратити ни тужилаштву, а ни Централној изборној комисији БиХ.

“Мање-више у свим локалним заједницама се то ради, а не могу да именујем никога, јер немам конкретан доказ. Чим га добијем, јавно ћу изаћи и објавити шта се ради, ко год да је у питању”, рекао је Марић.

У суштини, од радника у јавној управи, посебно локалним заједницама, углавном се тражи да се потпишу на списак тзв. сигурних гласова за одређеног кандидата и политичку партију, а неријетко се од њих захтијева да на одређени начин учествују у кампањи, организујући и радећи послове који претходе страначким скуповима и промоцијама.

“То је изражено у цијелој Босни и Херцеговини и не само у јавној управи, већ и у јавним па и приватним предузећима, јер су врло често власници повезани са одређеном политичком опцијом. То је један од разлога због којих тврдимо да избори нису поштени и нису слободни, јер ако ви некога уцјењујете да ће изгубити посао, јасно је да он не изражава своју бирачку вољу”, рекао је Вехид Шехић, бивши предсједник Централне изборне комисије БиХ.

Овакви случајеви уцјена и притисака на раднике у Босни и Херцеговини изражени су већ годинама и јавна је тајна да раднике приморавају да гласају за поједине кандидате.

“Крајње је вријеме да се уђе у тај процес и да се то санкционише. У супротном, шта ће нам избори? Апелујем на људе да не подлијежу уцјенама”, каже Шехић.

Аналитичари наглашавају и то да су радници у јавној управи и јавним предузећима најподложнији уцјенама и притисцима с обзиром на чињеницу да је готово немогуће да се у јавну управу неко запосли без чланске карте политичке партије или без утицаја “некога” из политике.

Божо Марић

Синдикат покушава ослободити раднике да то пријаве и, по могућности, сниме или фотографишу како би доставили доказ да би се могли предузети одређени кораци против оних који то раде

Вехид Шехић

То је један од разлога због којих тврдимо да избори нису поштени и нису слободни, јер ако ви некога уцјењујете да ће изгубити посао, јасно је да он не изражава своју бирачку вољу

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана