У затворима љекара ни за лијека

Ведрана Кулага
У затворима љекара ни за лијека

Бањалука - Затвореници у казнено-поправним заводима широм БиХ имали су лани бројне примједбе на услове у тим установама због чега су, чешће него годину раније, тражили помоћ од омбудсмана за људска права који су оцијенили да услови на појединим затворским адресама морају да буду бољи.

Пресјек стања у затворима дат је у годишњем извјештају о резултатима активности Институције омбудсмана за људска права БиХ за 2018. годину из којег је видљиво да су им лани стигле 144 жалбе осуђеника што је за 6,6 одсто више у односу на претходну годину.

Највише поднесака се односило на коришћење ванзаводских погодности, остваривање адекватне здравствене заштите, услове смјештаја и третмана те остваривање права на премјештај у другу установу.

Међу затвореницима који су се обратили омбудсманима је и осуђеник који казну служи у Тузли, а који се пожалио на здравствену заштиту. Провјерама је утврђено да се од доласка у завод, односно од септембра 2015. године, у  амбуланту јавио 43 пута, да је обавио одређени број специјалистичких прегледа у тузланском Дому здравља, да га је неколико пута прегледао заводски љекар те да је повремено боравио у заводском стационару који је напустио на лични захтјев.

-  Уз одговор достављена је и копија записника о инспекцијском надзору Федералне управе за инспекцијске послове у којем је потврђено да му није ускраћено право на доступност здравствене заштите. Узимајући у обзир утврђене чињенице омбудсмани нису утврдити повреду права овог лица на адекватну здравствену заштиту - наведено је у извјештају. 

У посјете су Омбудсмани и сарадници најчешће одлазили ненајављено, а на основу жалби лица лишених слободе или на властиту иницијативу. Упркос наведеним стандардима Омбудсмани су констатовали да у тим установама није успостављена здравствена заштита у пуном обиму јер све установе још немају барем једног запосленог љекара опште праксе на уговор на неодређено вријеме како је прописано Европским затворским правима.

У Српској стално запосленог љекара имају затвори у Бањалуци, Фочи и Источном Сарајеву, док у Добоју, Бијељини и Требињу ангажују доктора медицине по основу уговора о повременим пословима. У ФБиХ стално запосленог љекара имају заводи у Зеници, Тузли и Сарајеву, а у Мостару, Орашју, Бихаћу и Бусовачи имају потписане уговоре о дјелу с докторима из најближих здравствених установа.

Генерална оцјена омбудсмана је да су услови смјештаја у затворима у БиХ у значајној мјери побољшани у односу на раније године, али су подвукли и на проблем који је стално присутан у систему извршења кривичних санкција у БиХ због различитих закона што доводи до неједнаког третмана осуђених у зависности од тога који суд их је осудио и у којем дијелу БиХ.

Овлашћења

Омбудсмани су лани измијенили Правилник о унутрашњој организацији и систематизацији у тој институцији. Дотадашње Одјељење за заштиту права притвореника/затвореника постало је Одјељење за праћење остваривања права лица лишених слободе те су му на тај начин проширена овлашћења.

- Њихова надлежност је да разматрају жалбе и покрећу истражни поступак у свим предметима који се односе на евентуалну повреду права и слобода лица лишених слободе, без обзира на то да ли су смјештени у казнено-поправну установу или неку другу у којој им је ограничена слобода кретања – кажу у Омбудсману.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана