U vladi RS šest novih ministara

Svjetlana Tadić, Foto: V. Stojaković
U vladi RS šest novih ministara

Banjaluka - Program aktivnosti i sastav kabineta Željke Cvijanović dobio je u jednoglasnu podršku Izvršnog odbora SNSD-a, a Cvijanovićeva je najavila da će u vladi biti šest novih ministara, čija će imena biti predložena parlamentu za desetak dana.

Novi ministri

Ona je poslije sjednice IO SNSD-a u Banjaluci kazala da su imena novih ministara usaglašena.

- Mijenja se predsjednik Vlade i šest ministara. Tokom vikenda i iduće sedmice obaviću konsultacije, najprije sa koalicionim partnerima, pa i sa svim drugim. Jedno ministarsko mjesto imaće jedna parlamentarna stranka koja do sada nije bila u Vladi - rekla je Cvijanovićeva.

Kako “Glas Srpske” saznaje novi ministri SNSD-a u kabinetu Željke Cvijanović biće Radislav Jovičić, ministar unutrašnjih poslova, Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, Goran Mutabdžija, ministar prosvjete i kulture, dr Slobodan Stanić, ministar zdravlja i Igor Vidović, ministar ekonomskih odnosa i regionalne saradnje RS.

Šesto ministarstvo u kojem će se mijenjati ministar je Ministarstvo trgovine i turizma. Ovo mjesto pripašće SDP-u ili SDA.

Cvijanovićeva je u petak istakla da se pri izboru ministara vodilo računa o tome da budu zadovoljeni stručni kriterijumi i regionalna zastupljenost.

- Nije bilo nikakvih problema kada su u pitanju programski pravci, kao ni u kadrovskim rješenjima - istakla je Cvijanovićeva i dodala da će kompletan sastav vlade saopštiti na zasjedanju Narodne skupštine RS.

Program i planovi

Kazala je da će se u najskorijem roku, u skladu sa predviđenim procedurama ići u parlament, da bi bila tražena podrška za program i ljude koji će ga sprovoditi i realizovati.

Cvijanovićeva je istakla da je analizirano na koji način se može najefikasnije odgovoriti izazovima ovog vremena.

- Apsolutno smo svjesni težine zadatka i odgovornosti, određena strateška opredjeljenja i dalje ostaju. Ne treba da imamo bilo kakvih dilema o tome kako će izgledati rad vlade, kada je u pitanju uspostavljanje i odbrana ustavne pozicije Republike Srpske i na koji način treba da se ponašamo u međunarodnim kontaktima i evropskim integracijama - rekla je Cvijanovićeva.

Dodala je da je IO SNSD-a razgovarao na koji način može da se izađe iz tradicionalnih okvira planiranja i da se stvori refleks i na pravi način reaguje na potrebe građana.

- Izražavam zadovoljstvo i time što sam prva žena premijer i trudiću se da to bude primjereno i efikasno upravljanje. Kao pojedinac želim da dam novu notu institucijama Srpske - rekla je ona.

Cvijanovićeva je rekla da mora da se uspostavi nova praksa mijenjanja tima.

- Onog momenta kada se procijeni da se neko umorio u ovom timu ili da neće možda moći da ide do kraja, treba da budemo veoma hrabri i da mijenjamo ljude, pa i onoga ko se nalazi na čelu - kazala je Cvijanovićeva.

Predsjednik IO SNSD-a Nebojša Radmanović rekao je da su podržane aktivnosti užeg rukovodstva SNSD-a u vezi sa promjenama u Vladi.

- Podržali smo i odluku predsjednika SNSD-a i Republike Srpske Milorada Dodika da dodijeli mandat Željki Cvijanović - rekao je Radmanović i dodao da se razgovaralo i o osnovnim opredjeljenjima rada nove vlade.

- Podržali smo i prijedloge za izmjene ministara, ali nismo se opredijelili da kažemo imena danas - kazao je Radmanović.

Na sjednici IO SNSD-a poslanik ove partije u Narodnoj skupštini RS Dušica Savić imenovana je za portparola SNSD-a.

Narodna skupština

Predsjednik parlamenta Srpske Igor Radojičić rekao je u petak da će posebna sjednica Narodne skupštine o novoj vladi biti održana između 10. i 15. marta.

- Cijeneći proceduru, poštujući Ustav i zakon i poslovnik i ako mandatar bude spreman, sjednica će biti održana između 10. i 15. marta - rekao je Radojičić.

Najavio je da je za 7. mart zakazana sjednica Kolegijuma Narodne skupštine u vezi sa zakazivanjem redovne sjednice Skupštine, a ako mandatar zatraži, tada bi se mogla zakazati i posebna sjednica.

BIOGRAFIJE kandidata za ministre

Igor Vidović - kandidat za ministra za ekonomske odnose i regionalnu saradnju

Rođen 1975. godine u Banjaluci, gdje je završio osnovnu i  srednju školu.

Na Elektrotehničkom fakultetu u Banjaluci diplomirao 2004. godine.

Nekoliko godina radio na mjestu demonstratora na Katedri za elektroniku Elektrotehničkog fakulteta i u Telekomunikacijama RS a. d. u Službi bilinga.

U mandatu od 2004. do 2008. godine obavljao funkciju odbornika u Skupštini grada Banjaluka.  

Zaposlen u Upravi za indirektno oporezivanje u Sektoru za informacione tehnologije na mjestu Administrator sistemskog softvera.

Od juna 2009. godine član UO RTRS-a iz reda hrvatskog naroda.

 

Goran Mutabdžija - kandidat za ministra prosvjete i kulture 

Rođen 1962. godine.

Od 2009. godine docent na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, na Katedri za geografiju.

Gimnaziju u Hadžićima završio 1981. godine, a diplomirao na Univerzitetu u Sarajevu 1986. godine.

Postdiplomske studije završio 2001. na Univerzitetu fakulteta u Banjaluci, te na Univerzitetu u Beogradu.

Radi i u BHDCA.

dr Slobodan Stanić - kandidat za ministra zdravlja i socijalne zašite 

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS. 

Dobitnik godišnje nagrade Komore doktora medicine 2010. godine.

 

 

 

 

 

 

 

 

Stevo Mirjanić - kandidat za ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede 

Rođen 1945. godine u Romanovcima kod Gradiške.

Poljoprivredni fakultet u Sarajevu završio 1971. godine,  magistrirao 1978. godine, a  doktorirao 1984. godine.

Bio je član Saveznog izvršnog vijeća Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, i ministar sekretar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu SFRJ u periodu 1988-1992, te predsjednik Savjeta za agrarnu politiku Savezne Vlade SFRJ.

Bio je predsjednik UO Instituta za proučavanje ljekovitog i aromatičnog bilja „Josif Pančić” u Beogradu.

Radio je kao direktor Poljoprivredne banke, Agrobanke u Beogradu, u periodu 1992-2004.

Član je Komisije za ruralni razvoj Republike Srpske.

Saradnik je agronomskog časopisa Agroznanje iz Banjaluke.

Postao je senator Republike Srpske u drugom sazivu Senata 2009. godine.

Profesor je na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

 

Radislav Jovičić - kandidat za ministra unutrašnjih poslova

Bio je šef Službe za operativnu podršku u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) odakle ga je 6. juna 2009. godine smijenio visoki predstavnik Valentin Incko pod lažnom optužbom da je prislušivao međunarodne zvaničnike po nalogu vlasti RS.

Krajem prošle godine je konačno pomilovan i omogućeno mu je da obavlja javne funkcije.

Zanimljivo je da je Jovičić optužen za prisluškivanje u periodu kada SIPA još uvijek nije imala opremu koja to omogućava.

Iza Jovičića je dvije decenije bogato policijsko iskustvo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana