У исчекивању изрицања правоснажне пресуде Радовану Караџићу: Низ питања остало без одговора

Дарко Момић
У исчекивању изрицања правоснажне пресуде Радовану Караџићу: Низ питања остало без одговора

Бањалука - Првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу данас у 14 часова биће изречена другостепена пресуда пред Међународним резидуалним механизмом за кривичне судове у Хагу.

Првостепеном пресудом из марта 2016. године Караџић је проглашен кривим по десет тачака оптужнице, између осталог и за геноцид на подручју Сребренице 1995. године, а ослобођен је прве тачке оптужнице за геноцид у другим општинама у БиХ током 1992. године.

Политички званичници Српске не гаје превелики оптимизам када је ријеч о суду у Хагу, па је тако предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик оцијенио да је могуће да побиједи “нека правда”, али да је одавно, као и српски народ, престао да вјерује у исправност тог суда који својим одлукама није дао основу за помирење у БиХ.

- Немогуће је да је само једна страна крива. Како да имате повјерење када је кажњено цјелокупно војно и политичко руководство, а са друге стране је Насер Орић, о чијим су звјерствима странци правили емисије још у току рата на Си-Ен-Ену, ослобођен и у Хагу и у политичком суду у Сарајеву - поручио је Додик.

Он је истакао да је у предмету против Радована Караџића низ питања остало без одговора.

- Је ли Караџић учествовао у нечему? Је ли донио неку одлуку? Је ли некога убио? Је ли донио одлуку о нападу на цивиле? Да они буду стријељани? Није нигдје. О чему је онда ријеч? Каква је то прича о колективној одговорности, о командној одговорности? Како онда Американци не одговарају за командну одговорност? Само ми одговарамо за командну одговорност - рекао је Додик.

Предсједница Српске Жељка Цвијановић рекла је да, поучена ранијим искуствима, уопште није оптимиста када је ријеч о правосудним одлукама међународног суда у Хагу, као и оним које доносе на нивоу БиХ јер до сада није видјела ниједну пресуду која је служила помирењу или правди.

- Нажалост, међународно судовање врло често и оно на нивоу БиХ ишло је по једној матрици. Углавном сте имали политичке одлуке које су претходно донесене, односно прављен је политички оквир који је онда попуњаван правним, правосудним одлукама - истакла је Цвијановићева.

С друге стране, Караџићев правни савјетник Горан Петронијевић каже да одбрана очекује ослобађајућу пресуду уколико другостепено вијеће доказе буде сагледавало са правног, а не са политичког становишта.

- Уколико буде било каквог правног и правичног одлучивања, ми смо потпуни оптимисти да другостепена пресуда мора бити много, много боља од ове сад, па и ослобађајућа - рекао је Петронијевић.

Пристрасност

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да не може бити оптимиста када је ријеч о изрицању другостепене пресуде првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу јер је Хашки суд показао пристрасност у сагледавању догађаја из грађанског рата у БиХ.

- Међутим, постоји извјесна нада да ће аргументација Караџићеве одбране доћи до оних који то треба да сагледају и да пресуда не буде драстична као у првостепеном поступку - рекао је Чубриловић новинарима у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана