U emisji Morgana Frimena Srbi okrivljeni za rat i genocid VIDEO

U emisji Morgana Frimena Srbi okrivljeni za rat i genocid VIDEO 06.02.2018 09:42 | Tanjug

Beograd - U dokumentarnoj emisji "Priča o nama" koju na kanalu Nacionalna geografija vodi poznati holivudski glumac Morgan Frimen (80) iznijete su tvrdnje da je srpski narod kriv za rat na prostorima bivše Jugoslavije, kao i za genocid i etničko čišnjenje u Srebrenici, piše "Kurir".

List navodi da se u epizodi koja je prikazana u nedjelju pokazuje Frimen u Sarajevu i Srebrenici gdje se susreo sa bh. novinarem Senadom Hadžifejzovićem i njegovim sinom Feđom.

"Šta se zaboga ovdje desilo?", uzviknuo je Frimen šetajući grobljem u Srebrenici, a zatim slijedi odgovor Feđe Hadžifejzovića.

"Ono što se ovdje desilo je genocid. Granica sa Srbijom je veoma blizu. Srbi su dosli ovdje i htjeli da ubiju sve, željeli su da ovu teritoriju odvoje od Bosne i pripoje Srbiji. Srpska vojska sakupila je sve muškarce, žene i djecu i smjestila ih u fabrike. Tamo su ih razdvojili, pa su muškarci i dječaci odvedeni u planine i ubijani. Tada su počeli s masovnim ubijanjem, po 1.000 ljudi u jednom naletu", izgovara Feđa Hadžifejzović i dodaje da ne može da vjeruje kako je neko mogao da uradi takvo "etničko čišćenje".

List navodi da se u emisiji nižu potresne slike rata, dok Frimen izgovara: "Cijele generacije su ubijene ovde. Bombardovanje je dovelo do okončanja rata, ali nije spaslo žrtve u Srebrenici".

U emisiji su nekoliko puta iznijete tvrdnje da su Srbi apsolutni krivci za rat na prostorima bivše Jugoslavije.

Frimen je kasnije dao i intervju istom novinaru Senadu Hadžifejzoviću u kojem je izjavio da mu je izuzetno drago što je u BiH, a kada je nabrajao republike nastale raspadom Jugoslavije pomenuo je i Kosovo kao nezavisnu državu, navodi "Kurir".

Iako je, kako list primjećuje, emisija snimljena kao dokumentarna, nikome iz novinarske ekipe nije palo na pamet da čuje i drugu stranu i istraži sve čionjenice.