У Требињу се отвара конзуларна канцеларија Србије

ATV
У Требињу се отвара конзуларна канцеларија Србије

Требиње - Херцеговци ће од априла лакше и брже добијати пасоше Србије. У Требињу се отвара конзуларна канцеларија Генералног конзулата Србије у Бањалуци.

Процедура за отварање ове канцеларије у Херцеговини је скоро завршена чека се само амин српске Владе. У Требињу ће се издавати пасоши Србије, сва овлаштења и изводи.

"Та канцеларија ће сваког дана радити са странкама. Значи сваког радног дана, а и хитни послови, послови који су везани за издавање спроводница не дај Боже смртне случајеве. Значи 24 сата буквално”, наводи Аца Јовановић, помоћник министра спољних послова Србије.

Ово је прва српска конзуларна канцеларија, а у њој ће радити шеф и три сарадника. Требињци су већ обезбиједили простор и то у самом центру града у популарној Ћеловића кући. Канцеларија је значајна за цијелу регију, а још значајнија је добра веза за српском престолницом.

"Град Требиње апсолутно стоји на становишту да је неопходно успоставити квалитетне везе са Београдом, није то само што су била предизборна обећања него то је трајна и вјековна веза Београда и Херцеговине”, изјавио је Лука Петровић, градоначелник Требиња.

Да би добили пасош Србије Херцеговци су морали пут Мостара, Сарајева или Бањалуке. Једном седмично папири за држављанство су се предавали и у Требињу, чекање у реду и гужва били су неизбјежни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана