U Sokocu u toku realizacija devet projekata vrijednosti oko 10 miliona KM

Srna
U Sokocu u toku realizacija devet projekata vrijednosti oko 10 miliona KM

Sokolac - Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je Srni da je u toku realizacija sedam planiranih projekata u ovoj lokalnoj zajednici, u dva projekta se kasni sa aktivnostima, a izgradnja etno sela na Romaniji vrijednosti oko 2,5 miliona KM, kao i bazena nije realizovana.

Bjelica je rekao Srni da je opština Sokolac najvećim dijelom obezbjeđivala suinvestitore za svoje projekte i da je ukupna vrijednost sedam projekata, čija je realizacija u toku, blizu 10.000.000 KM, uključujući dva u vezi sa organizaciju 56. Međuopštinskih omladinskih sportskih igara.

On je podsjetio da su kod unapređenja infrastrukture ovog proljeća počeli radovi na izgradnji fekalnog kanalizacionog kolektira od Podromanije do sela Kula ukupne dužine 9,6 kilometar i sekundarne mreže na kojoj će biti 250 priključaka do kraja godine.

Ukupna vrijednost ove investicije je oko 1.100.000 KM i predstavlja komponentu tri velikog projekta “Snabdijevanje vodom i kanalizacija u opštini Sokolac” započetog 2013. godine.

On je istakao da će do kraja građevinske sezone biti završeni i radovi na dvije stambene zgrade sa 64 stana za smještaj raseljenih i izbjeglih lica koja žive na Sokocu.

“Vrijednost tog projekta je oko 3.500.000 KM, s tim što smo dodatno napravili i projekat opremanja tih stambenih jedinica koje gradimo zajedno sa Ministarstvom za izbjegla i raseljena lica Srpske i UNHCR-om i nastojaćemo da obezbijedimo sredstva za osnovne kućanske aparate i namještaj za te porodice”, naveo je Bjelica.

Govoreći o realizaciji obećanja u predizbornoj kampanji prije tri godine, načelnik opštine Sokolac je naglasio da je zamijenjena stolarija, te da je u toku rekonstrukcija krovne konstrukcije i fasade na objektu Osnovne škole “Sokolac” prema projektu “Povećanja energetske efikasnosti”, za koji su izvori finansiranja UNDP, Vlada Republike Srpske i grad Istočno Sarajevo.

Prema njegovim riječima, zajedno sa 150.000 KM koje lokalna uprava planira za vanjsko uređenje škole, vrijednost ovog projekta će dostići 500.000 KM.

“Do sada smo uradili više od 400 novih stubova i postavili sijalice za javnu rasvjetu i planirali proširenje ove mreže po projektu vrijednosti oko 100.000 KM”, rekao je načelnik opštine Sokolac.

Bjelica je naglasio da će čim vrijeme dozvoli početi asfaltiranje svih ulica u naselju Brezjak, tri u Sokolačkim njivama i dvije u naselju Ćilimara, za šta je obezbijeđeno 650.000 KM.

On je podjetio da će za rekonstrukciju saobraćajnice od nove Sportske dvorane do Ulice Pera Kosorića, Vlada Srpske obezbijediti 300.000 KM i da će ti radovi biti završeni za sedam dana.

U okviru zajedničkog projekta vodosnabdijevanja sa susjednom opštinom Rogatica, kako kaže, opština Sokolac je uradila primarni i sekundarni vod za sela Ozerkovići Kazimerovići, Đedovci, Vrbarje, Burati i Obrtići u ukupnoj dužini 10.000 metara, ali vodovod još nije pušten u rad.

“Sada je preostalo da se nabave pumpe na bazenima i riješi jedno imovinsko pitanje, pa očekujemo puštanje vodovoda do kraja građevinske sezone”, najavio je Bjelica i dodao da je vrijednost ovog dijela projekta oko 2.000.000 KM.

Projekti koji kasne

Među projektima koji nisu izvršeni su “Daljinsko grijanje na biomasu sa kogeneracijom” gdje su još u toku pregovarački postupci sa potencijalnim investitorima.

On je naveo da u ovom poslu opština Sokolac ulazi u javno-privatno partnerstvo, da se radi po fazama i da je ukupna vrijednost projekta 15.000.000 KM.

U prvoj fazi, kako kaže, čija se vrijednost procjenjuje na oko 1.500.000 KM planira se proširenje toplovodne mreže u gradskom naselju Sokolac za novih 30.000 metara kvadratnih prostora.

Prema Bjelicinim riječima, kada je riječ o najavljenom “oživljavanju rada” Centra za unapređenje poljoprivredne proizvodnje na Sokocu, koji je u sastavu Poljoprivrednog instituta u Banjaluci, očekuje se početak rada na rekonstrukciji laboratorije i nabavci nove opreme sredstvima koje je odobrio FAO.

Vlada Srpske i resorno ministarstvo, kako kaže, do sada su za sanaciju ovog Centra uložili više od 1.000.000 KM, a FAO obezbijedio 200.000 evra i dalje animira potencijalne investitore, za relizaciju projekta pokrenutog prije pet godina.

Bjelica je rekao da se za sada na parcelama ovog centra radi na proizvodnji sitnih sjemena krmnog bilja.

Nije realizovano

Načelnik opštine Sokolac je istakao da do sada nije došlo do realizacije projekta “Etno selo na Romaniji”, pokrenutog 2013. godine za koji je bilo planirano oko 2.500.000 KM za prvu fazu, odnosno izgradnju osnovnih objekata i infrastrukture.

U okviru Sportsko-rekreativnog centra bili su planirana dva bazena, ali taj dio projekta nije realizovan jer nisu obezbijeđena sredstva.

Bjelica kaže da se od toga neće odustati, da je urađena projektna dokumentacija za bazene i da će biće izgrađeni u blizini tri teniska terena čija izgradnja je počela u okviru priprema za 56. MOSI.

On je istakao da je na području ove opštine radno angažovano više od 3.500 lica, da još 500 ljudi radi van Sokoca, da je sa Biroa lani zaposleno oko 400 lica i da je Sokolac nije mjesto iz koga se odlazi.

Bjelica tvrdi da je, prema podacima Privredne komore Republike Srpske, Sokolac prva opština u regiji kada je u pitanju rast privrede i stanje u toj oblasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana