U Sarajevu obilježen Dan branilaca otadžbine

Srna
U Sarajevu obilježen Dan branilaca otadžbine

Sarajevo - Rusija danas ostaje važan igrač u promovisanju pozitivne međunarodne agende, što se u punoj mjeri odnosi i na Balkan, poručio je večeras u Sarajevu ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov.

Ruski ambasador je na prijemu povodom praznika Dana branilaca otadžbine, naglasio da je njegova zemlja zainteresovana za stabilnu i prosperitetnu BiH i kao jedan od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma svoj zadatak vidi u promovisanju striktnog poštivanja normi i principa ovog međunarodnog ugovora.


"Okupili smo se večeras da proslavimo 100 godina od rođenja junačke i legendarne Crvene armije, koja nastavlja tradiciju ruske vojske, i uz nevjerovatne napore oslobodila Evropu od fašizma u bitkama Drugog svjetskog rata, te svojim narodima pružila slobodu i prosperitet", rekao je ambasador Ivancov obraćajući se brojnim zvanicama.

Ruski ambasador je istakao da su rame uz rame uz sovjetske vojnike ratovali i partizani Jugoslavije, te da će Rusija ostati vjerna zajedničkoj borbi.

"Ruske oružane snage su oduvijek bile i ostaju pouzdani stub ruske države. Zahvaljujući njima Rusija je u najtežim trenucima branila svoju nezavisnost i dostojanstvo, pomogla jačanju međunarodnog mira i bezbjednosti", kaže Ivancov.

Vojni ataše Ruske Federacije u BiH pukovnik Ilja Skrebnev istakao je da se Dan branilaca otadžbine danas obilježava u ruskim oružanim snagama kao nasljednik Dana Crvene armije i Dana Sovjetske armije, Dana Ratne mornarice već cijeli vijek.

"Slavimo danas one kojima je zaštita sopstvenog naroda postala profesija i smisao života. Oficiri i vojnici ovaj dan tradicionalno smatraju svojim praznikom", rekao je Skrebnev.

On je naglasio da Oružane snage Ruske Federacije u modernim uslovima pokazuju svoju važnost i da su bile i ostale važan dio međunarodne bezbjednosti, jer zajedno sa drugim državama dijele odgovornost za bezbjednost cijelog evroazijskog kontinenta.

"Najozbiljniju pažnju posvećujemo situaciji u Siriji. Uz pomoć ruske armije su uništeni osnovni dijelovi jedinica žIslamske državež i sa partnerima su stvorene demilitarizovane zone u koje se vraćaju civili i uspostavlja normalan život", rekao je Skrebnev.

Među zvanicama bili su član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Dragan Bogdanić, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac, te brojni drugi predstavnici političkog i vjerskog života u BiH i vojno-diplomatskog kora.

Dan branilaca otadžbine - 23. februar zvanični Dan Crvene armije od 1918. godine, označava dan prvog masovnog regrutovanja u Crvenu armiju u Sankt Peterburgu i Moskvi i prvu borbenu akciju protiv okupacione armije njemačkog carstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana