У Сарајеву обиљежен Дан бранилаца отаџбине

Срна
У Сарајеву обиљежен Дан бранилаца отаџбине

Сарајево - Русија данас остаје важан играч у промовисању позитивне међународне агенде, што се у пуној мјери односи и на Балкан, поручио је вечерас у Сарајеву амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов.

Руски амбасадор је на пријему поводом празника Дана бранилаца отаџбине, нагласио да је његова земља заинтересована за стабилну и просперитетну БиХ и као један од гараната Дејтонског мировног споразума свој задатак види у промовисању стриктног поштивања норми и принципа овог међународног уговора.


"Окупили смо се вечерас да прославимо 100 година од рођења јуначке и легендарне Црвене армије, која наставља традицију руске војске, и уз невјероватне напоре ослободила Европу од фашизма у биткама Другог свјетског рата, те својим народима пружила слободу и просперитет", рекао је амбасадор Иванцов обраћајући се бројним званицама.

Руски амбасадор је истакао да су раме уз раме уз совјетске војнике ратовали и партизани Југославије, те да ће Русија остати вјерна заједничкој борби.

"Руске оружане снаге су одувијек биле и остају поуздани стуб руске државе. Захваљујући њима Русија је у најтежим тренуцима бранила своју независност и достојанство, помогла јачању међународног мира и безбједности", каже Иванцов.

Војни аташе Руске Федерације у БиХ пуковник Иља Скребнев истакао је да се Дан бранилаца отаџбине данас обиљежава у руским оружаним снагама као насљедник Дана Црвене армије и Дана Совјетске армије, Дана Ратне морнарице већ цијели вијек.

"Славимо данас оне којима је заштита сопственог народа постала професија и смисао живота. Официри и војници овај дан традиционално сматрају својим празником", рекао је Скребнев.

Он је нагласио да Оружане снаге Руске Федерације у модерним условима показују своју важност и да су биле и остале важан дио међународне безбједности, јер заједно са другим државама дијеле одговорност за безбједност цијелог евроазијског континента.

"Најозбиљнију пажњу посвећујемо ситуацији у Сирији. Уз помоћ руске армије су уништени основни дијелови јединица жИсламске државеж и са партнерима су створене демилитаризоване зоне у које се враћају цивили и успоставља нормалан живот", рекао је Скребнев.

Међу званицама били су члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић, министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић и министар здравља и социјалне заштите Српске Драган Богданић, шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац, те бројни други представници политичког и вјерског живота у БиХ и војно-дипломатског кора.

Дан бранилаца отаџбине - 23. фебруар званични Дан Црвене армије од 1918. године, означава дан првог масовног регрутовања у Црвену армију у Санкт Петербургу и Москви и прву борбену акцију против окупационе армије њемачког царства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана