У МИП-у БиХ на четири позиције запослили 11 људи

Жељка Домазет
У МИП-у БиХ на четири позиције запослили 11 људи

Сарајево - Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак успио је да путем конкурса за четири радна мјеста, умјесто четворо "угура" чак 11 људи и то искључиво чланова или симпатизера свог ПДП-а.

Каже то за "Глас Српске" извор близак Министарству иностраних послова (МИП) и додаје да је у томе главни сарадник Црнатка помоћник за опште послове Драгиша Делић, који је такође кадар ПДП-а.

- Овај посао иде добро разрађеном шемом. Након што кандидат након спроведеног конкурса, на коме се унапријед зна редослијед кандидата, добије рјешење Агенције за државну службу (АДС) о распореду на радно мјесто, послије извјесног времена буде пребачен на другу позицију у МИП-у БиХ, укључујући и дипломатско-конзуларну (ДКП) мрежу - истиче саговорник "Гласа". Додаје да након тога АДС активира механизам који му је омогућио и прописао закон, а у коме стоји да, ако у току 12 мјесеци након завршетка конкурса особа из било којег разлога оде са те позиције, на упражњено мјесто бива запослен сљедећи кандидат са листе успјешних кандидата.

Као најдрастичнији примјер оваквог рада наводи примјер трећег секретара у Одсјеку за економску дипломатију.

- На ту позицију у фебруару прошле године, након окончања конкурса, дошао је Цвијан Тешановић који је такође био савјетник у Кабинету министра до стицања статуса државног службеника. Тешановић је пребачен на службу у Амбасаду БиХ у Москви. На његово мјесто долази Ивана Аћимовић, да би у септембру на то мјесто дошао Милош Гранзов, како би потом у децембру на то мјесто била запослена Милица Лопатић, четврта са листе успјешних кандидата, тренутно запослена као секретарица у Кабинету министра - открива наш саговорник.

Додаје да је на такав начин на позицију трећег секретара у Одсјеку за правне, кадровске и преводилачке послове умјесто Бојана Планинића, дошла Дајана Радовић.

- Други секретар у Канцеларији за односе са јавношћу била је Сњежана Старчевић, која је након кратког времена премјештена у други сектор, а на њено мјесто дошао је Владимир Гламочлија који је врло близак Црнатку - каже наш саговорник. Истиче да је Старчевићева одраније била запослена у МИП-у и радила као секретарица у Кабинету Младена Иванића док је био министар.

- На мјесто првог секретара у Одсјеку за церемонијал прво био примљен Александар Будиша, рођак Иванића. Он је, иначе, неколико година био запослен по уговору о дјелу док је министар иностраних послова био Златко Лагумџија. По доласку Црнатка, који је школски друг Будише, на мјесто министра, овај добија уговор о раду, што је већи степен права и плате него што је имао по уговору о дјелу - каже наш саговорник. Додаје да је Будиша отишао на годину као представник МИП-а у централу Централно-европске иницијативе у Трст.

- Након тога је пребачен на мјесто у Одсјеку за информисање, а на његово мјесто долази Биљана Јошић Бајић, Црнаткова савјетница. Јошић Бајић се формално на том мјесту задржала читав мјесец, те се почетком 2018. вратила у Кабинет министра уз замрзавање статуса државног службеника - прецизира саговорник "Гласа". Додаје да се тим помјерањима отвара простор за запошљавање Данке Савић, бивше амбасадорке БиХ у Прагу.

Наш саговорник напомиње и да је блиски пријатељ Црнатка, Бранислав Ракић награђен одласком у Москву гдје ће радити као савјетник.

Члан Привремене истражне комисије за прибављање информација о спољнополитичком статусу БиХ Марио Караматић из ХСС-а каже да је фасциниран тиме да је Црнадак био толико ефикасан у свом досадашњем мандату.

- Будући да готово никада није био у земљи, фасциниран сам да је од силних путовања успио да се бави и страначким запошљавањем својих кадрова из ПДП-а - каже Караматић.

Са Црнатком нисмо успјели да ступимо у контакт.

Романија и Бањалука

Наш саговорник каже да Драгиша Делић наступа по "романијској" линији, док се Црнадак држао Крајине.

- Делић снажно гура соколачке и паљанске кадрове ПДП-а за које сматра да су у сјени Црнатковог кадровирања људи из Бањалуке - каже наш саговорник.

4 радна мјеста за које су објављени конкурси и 11 примљених на основу тих конкурса

- трећи секретар у Одсјеку за економску дипломатију: Цвијан Тешановић, Ивана Аћимовић, Милош Гранзов, Милица Лопатић

- први секретар у Одсјеку за церемонијал: Александар Будиша, Биљана Јошић Бајић, Данка Савић

- други секретар у Канцеларији за односе са јавношћу: Сњежана Старчевић, Владимир Гламочлија

- трећи секретар у Одсјеку за правне, кадровске и преводилачке послове: Бојан Планинић, Дајана Радовић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана