У ХНК Срби нису конститутивни, нема српског језика, ни ћирилице

Срна
У ХНК Срби нису конститутивни, нема српског језика, ни ћирилице

Сарајево - Српски народ је у Федерацији БиХ /ФБиХ/ фактички угрожен, посебно у појединим кантонима, на најбруталнији начин кроз највише правне акте, рекао је адвокат Недим Адемовић, правни заступник федералног премијера Фадила Новалића пред Уставним судом ФБиХ, о његовом захтјеву за оцјену уставности појединих одредаба устава четири кантона са уставима БиХ и ФБиХ.

Адемовић је рекао да је тренутно у појединим кантонима, чији су устави оспорени, ситуација таква да Срби нису ни конститутивни, нити су припадници националних мањина.

“То је срамота за БиХ гдје су Срби увијек били државотворан народ”, рекао је Адемовић данас новинарима у Сарајеву након јавне расправе пред Уставним судом ФБиХ о захтјеву Новалића и једне трећине посланика у Скупштини Херцеговачко-неретванског кантона /ХНК/ за утврђивање уставности појединих одредаба устава ХНК-а, Западнохерцеговачког, Посавског и Ливањског кантона за које подносиоци тврде да не признају уставноправну конститутивност српског народа, равноправност српског језика, ћирилицу и “босански језик”.

Адемовић је истакао да је тужно што се данас пред Уставним судом ФБиХ морало поново аргументовати да поједини кантони у ФБиХ не признају Србе као конститутиван народ, не признају њихов традиционални језик и писмо у БиХ.

“Једноставно не желе да одступе од свог етнонационалног принципа гдје себе доживљавају као једини конститутивни народ, а друге чак не третирају ни као припаднике националних мањина”, констатовао је Адемовић.

Замјеник предсједавајућег Скупштине ХНК и делегат у Дому народа ФБиХ Весна Сараџић изјавила је Срни да је Устав ХНК дискриминаторски када је ријеч о конститутивности Срба у том кантону, изразивши очекивање да ће Уставни суд ФБиХ донијети позитивну одлуку.

Она је навела да Устав ХНК-а никада није усаглашен са наметнутим амандманима високог представника за БиХ о конститутивности народа.

“То није само питање језика, писма, саме конститутивности. То је нешто што је битно за грађане српске националности у ХНК, а то је да они буду дио рјешавања важних животних питања, јер Срба тренутно нема када се расправља о буџету, запошљавању, било чему што је важно у свакодневном животу и за будућност Срба”, нагласила је Сараџићева.

Она тврди да у стварном животу у ХНК нема равноправности Срба са остала два конститутивна народа.

“То је оспоравање основних људских права и слобода, што је непримјерено у 21. вијеку”, указује Сараџићева.

Према њеним ријечима, у ХНК-у “је све подијељено и помножено са два, а са три ништа”.

Сараџићева као примјер наводи да се службене новине ХНК штампају само на два језика.

“Скоро ће двије године како сам упутила амандмане на Устав ХНК-а. Већ дуго нема одговора Владе ХНК-а, односно нема потребног мишљења да би се кренуло у ту промјену”, констатује Сараџићева.

У јавној расправи је Адемовић обавијестио Уставни суд да подносилац захтјева одустаје од дијела захтјева који се односи на Ливањски кантон јер је накнадно утврђено да су одредбе његовог устава усклађене са Уставом ФБиХ и Уставом БиХ.

Он је затражио да Уставни суд ФБиХ донесе прелазна рјешења која би остала на снази док не ступе на снагу измјене и допуне устава ХНК-а и Посавског кантона, а најдуже шест мјесеци од дана ступања на снагу пресуде.

Замјеник предсједавајућег Уставног суда ФБиХ Шахбаз Џихановић саопштио је да ће обједињена одлука о оба захтјева бити донесена накнадно, о чему ће јавност бити благовремено обавијештена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана