U Doboju odlučeno, počinje bitka za Trebinje

V. Kulaga, D. Momić
U Doboju odlučeno, počinje bitka za Trebinje

Banjaluka - Centralna izborna komisija (CIK) BiH odlučila je juče da će prijevremeni izbori za gradonačelnike i načelnike u devet lokalnih zajednica u BiH biti održani 17. februara naredne godine.

Prijevremeni izbori biće sprovedeni u Doboju, Trebinju, Ribniku, Bosanskom Grahovu, Bosanskom Petrovcu, Bužimu, Domaljevcu/Šamcu, Drvaru te Kaknju, a do njih je došlo jer su aktuelni gradonačelnici i načelnici preuzeli pozicije za koje su se kandidovali na oktobarskim opštih izborima.

Učešće na izborima za gradonačelnika Doboja do sada je ozvaničio nezavisni kandidat Boris Jerinić. On je najavio da će predvoditi listu “Zajedno za Doboj”, koja će objediniti većinu partija u ovom gradu i za čije formiranje je dobio i podršku lidera SNSD-a Milorada Dodika.

Prostor za dolazak na čelnu gradsku poziciju napravljen je nakon što je višegodišnji gradonačelnik Doboja Obren Petrović prihvatio osvojeni mandat na oktobarskim opštim izborima i zauzeo poslaničku fotelju u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Niko još ne zna da li će Jerinić imati protivkandidata, a u javnosti se spominje da bi mu na crtu mogao PDP-ov Tihomir Gligorić, što je prilično paradoksalno, s obzirom na to da je Gligorić trenutno načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti u dobojskoj Gradskoj upravi.

Šef dobojskih socijalista Srđan Todorović kaže za “Glas Srpske” da će oni razgovarati sa koalicionim partnerima, ali da sve ide u tom pravcu da će SP imati svog kandidata za gradonačelnika Doboja.

- Mi smo i do sada bili opozicija u Doboju, tako da ćemo bez obzira na posljednja dešavanja i prelijetanja na političkoj sceni Doboja najvjerovatnije imati svog kandidata za gradonačelnika - kaže Todorović.

Karte ne otkrivaju ni u Trebinju, a po gradu se spekuliše da je aktuelni zamjenik gradonačelnika Mirko Ćurić najozbiljniji kandidat za prvu fotelju grada koja je ostala upražnjena nakon što je Luka Petrović imenovan za vršioca dužnosti generalnog direktora “Elektroprivrede Republike Srpske”.

Ćurić i Petrović juče nisu bili dostupni za komentar, a poslanik PDP-a iz Trebinja Ljubiša Krunić kaže da će predstavnici ove stranke krajem ove ili početkom naredne sedmice razgovarati sa SDS-om o zajedničkom nastupu na vanrednim lokalnim izborima.

- Prerano je da govorimo o imenima kandidata, ali sasvim je izvjesno da ćemo imati zajedničkog kandidata - kaže Krunić.

Na pitanje o mogućim protivkandidatima, Krunić kaže da su gradske priče da će kandidat SNSD-a biti biran između sadašnjeg zamjenika gradonačelnika Mirka Ćurića i direktora HET-a Gordana Mišeljića.

Lokalne zajednice u kojima će birači na birališta

* Doboj

* Trebinje

* Ribnik

* Bosansko Grahovo

* Bosanski Petrovac

* Bužim

* Domaljevac/Šamac

* Drvar

* Kakanj

Redoslijed izbornih aktivnosti

2018.

17. decembar

* Rok za prijave za ovjeru stranaka i nezavisnih kandidata za učešće na izborima

 

 24. decembar

* Rok za dostavljanje zahtjeva za ovjeru koalicija

 

31. decembar

*Rok za prijavu kandidata ovjerenih političkih subjekata

 

2019.

 

10. januar

*Odluka o ovjeri kandidata za učešće na izborima

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana