У Добоју одлучено, почиње битка за Требиње

В. Кулага, Д. Момић
У Добоју одлучено, почиње битка за Требиње

Бањалука - Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ одлучила је јуче да ће пријевремени избори за градоначелнике и начелнике у девет локалних заједница у БиХ бити одржани 17. фебруара наредне године.

Пријевремени избори биће спроведени у Добоју, Требињу, Рибнику, Босанском Грахову, Босанском Петровцу, Бужиму, Домаљевцу/Шамцу, Дрвару те Какњу, а до њих је дошло јер су актуелни градоначелници и начелници преузели позиције за које су се кандидовали на октобарским општих изборима.

Учешће на изборима за градоначелника Добоја до сада је озваничио независни кандидат Борис Јеринић. Он је најавио да ће предводити листу “Заједно за Добој”, која ће објединити већину партија у овом граду и за чије формирање је добио и подршку лидера СНСД-а Милорада Додика.

Простор за долазак на челну градску позицију направљен је након што је вишегодишњи градоначелник Добоја Обрен Петровић прихватио освојени мандат на октобарским општим изборима и заузео посланичку фотељу у Представничком дому Парламента БиХ.

Нико још не зна да ли ће Јеринић имати противкандидата, а у јавности се спомиње да би му на црту могао ПДП-ов Тихомир Глигорић, што је прилично парадоксално, с обзиром на то да је Глигорић тренутно начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности у добојској Градској управи.

Шеф добојских социјалиста Срђан Тодоровић каже за “Глас Српске” да ће они разговарати са коалиционим партнерима, али да све иде у том правцу да ће СП имати свог кандидата за градоначелника Добоја.

- Ми смо и до сада били опозиција у Добоју, тако да ћемо без обзира на посљедња дешавања и прелијетања на политичкој сцени Добоја највјероватније имати свог кандидата за градоначелника - каже Тодоровић.

Карте не откривају ни у Требињу, а по граду се спекулише да је актуелни замјеник градоначелника Мирко Ћурић најозбиљнији кандидат за прву фотељу града која је остала упражњена након што је Лука Петровић именован за вршиоца дужности генералног директора “Електропривреде Републике Српске”.

Ћурић и Петровић јуче нису били доступни за коментар, а посланик ПДП-а из Требиња Љубиша Крунић каже да ће представници ове странке крајем ове или почетком наредне седмице разговарати са СДС-ом о заједничком наступу на ванредним локалним изборима.

- Прерано је да говоримо о именима кандидата, али сасвим је извјесно да ћемо имати заједничког кандидата - каже Крунић.

На питање о могућим противкандидатима, Крунић каже да су градске приче да ће кандидат СНСД-а бити биран између садашњег замјеника градоначелника Мирка Ћурића и директора ХЕТ-а Гордана Мишељића.

Локалне заједнице у којима ће бирачи на биралишта

* Добој

* Требиње

* Рибник

* Босанско Грахово

* Босански Петровац

* Бужим

* Домаљевац/Шамац

* Дрвар

* Какањ

Редослијед изборних активности

2018.

17. децембар

* Рок за пријаве за овјеру странака и независних кандидата за учешће на изборима

 

 24. децембар

* Рок за достављање захтјева за овјеру коалиција

 

31. децембар

*Рок за пријаву кандидата овјерених политичких субјеката

 

2019.

 

10. јануар

*Одлука о овјери кандидата за учешће на изборима

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана