У Бихаћу рођене три бебе миграната

klix.ba
У Бихаћу рођене три бебе миграната

Бихаћ - Док се по питању мигрантске кризе у Унско-санском кантону мјесецима чека на адекватну реакцију надлежних, у Бихаћу су у међувремену рођене и прве бебе које припадају мигрантској популацији.

У Кантоналној болници “Др. Ирфан Љубијанкић” у Бихаћу до сада је рођено троје дјеце чији су родитељи избјеглице и имигранти с тренутним пребивалиштем у граду на Уни.

Прва беба, дјевојчица, рођена је 6. јула и поријеклом је из Сирије. Почетком овог мјесеца, тачније 3. августа, рођена је дјевојчица чији су родитељи поријеклом из Ирака, док је посљедња беба, дјечак, рођен 6. августа и поријеклом је такође из Ирака.

“Током боравка у нашој установи мајци и дјетету се пружа сва потребна здравствена заштита. При доласку на Одјел за гинекологију и акушерство, мајке се едуцирају о самом породу те припремају за исти, а након порода пружа им се едукација о дојењу и бризи новорођенчета”, истакли су за портал “klix.ba” у болници.

Након изласка из болнице, како је потврђено, међународне организације као што су МСФ, ДРЦ, УНХЦР, ИОМ и друге, преузимају бригу о новорођенчади те им њихови мобилни тимови љекара пружају адекватну здравствену заштиту.

За разлику од новорођенчади и њихових родитеља који се налазе у поприлично тешкој ситуацији, постоји категорија која је чак и угроженија.

“Ми тренутно преговарамо са међународним организацијама, посебно УНИЦЕФ-ом, за збрињавање дјеце без родитељског старања, а такве дјеце има близу 65, као и за најмлађу дјецу. Суштинско питање је ко ће о њима преузети бригу. Нама је обећано да ће то бити брзо ријешено, но искуства нам говоре да је потребно више мјесеци за адекватну реакцију”, казао је за Клиџ.ба Хазим Капић, министар здравства УСК.

Већина ове дјеце смјештена је у хотелу Седра у Цазину, гдје се налази скоро 130 мигрантских породица. Капић истиче да је од првог момента сугерисао да се према мигрантској популацији треба односити хумано и водити рачуна о њиховом здравственом стању.

“Ми смо у почетку морали бринути о тим људима, како због њих, тако и због нас самих јер нисмо смјели дозволити да се појави било каква шира епидемија која би угрозила домаће становништво. Практично од почетка 2018. године, мигранти су почели пристизати у Дом здравља у Великој Кладуши и ми смо врло брзо упутили наредбу према домовима здравља у Великој Кладуши, Цазину у Бихаћу да припреме тимове, тако да смо поприлично спремни дочекали те изазове. С друге стране, имали смо добру сарадњу са међународним организацијама и с њима смо потписали споразуме о сарадњи, тако да међународне организације покривају трошкове тих наших тимова”, објаснио нам је Капић.

У Кантоналној болници “Др. Ирфан Љубијанкић” кажу да мигранти често долазе у кантоналну болницу, скоро свакодневно.

“Пацијенти мигранти третирају се у нашој установи једнако као и остали пацијенти на начин да им се пружа потребна здравствена заштита. Пацијенти мигранти у болницу долазе са упутницама домова здравља сами или их упуте међународне организације”, истакли су у болници.

Од 25. априла до 13. августа на одјелима и амбулантама Кантоналне болнице у Бихаћу евидентирано је укупно 190 миграната и то 23 лежећих и 167 амбулантних. Радило се о пацијентима с различитим врстама повреда, затим овисницима о наркотицима, хроничним и психијатријским болесницима, и друго.

Према подацима Министарства унутрашњих послова УСК, од јануара до 5. августа Управа полиције регистровала је 5.502 мигранта на подручју овог кантона, од чега 4.163 у Бихаћу. Према процјенама полиције, између 3.300 и 3.600 миграната тренутно борави у овом граду. Министар безбједностисигурности БиХ Драган Мектић изјавио је јуче, пак, да се у цијелој БиХ у овом тренутку може говорити о присуству од двије до три хиљаде миграната.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана