У БиХ се још трага за 7.000 несталих

Срна
У БиХ се још трага за 7.000 несталих

Сарајево - Званичници Тужилаштва и институција БиХ разговарали су данас са главним тужиоцем Хашког механизма Сержом Брамерцом о што бржем проналаску и идентификацији 7.000 несталих лица, за којима се још трага.

Са Брамерцом су се састали вршилац дужности главног тужиоца БиХ Гордана Тадић и званичници Посебног одјељења за ратне злочине, директор Агенције за истраге и заштиту БиХ /СИПА/ Перица Станић, званичници Института за нестала лица БиХ, представници Међународне комисије за нестала /ИЦМП/ и Црвеног крста, саопштено је из Тужилаштва БиХ.


Брамерц је истакао да институције БиХ треба да наставе интензивно да раде на тим активностима, а Механизам и међународна заједница ће пружити подршку у том процесу.

Кључни проблем наставка активности на тражењу несталих је недостатак квалитетних информација о локацијама масовних и појединачних масовних гробница и у наредном периоду треба да се ради на апеловању на све особе које имају информације о масовним или појединачним гробницама, да их доставе институцијама.

Проналазак и идентификација несталих и њихових посмртних остатака, врло је битан сегмент у процесуирању предмета ратних злочина, у смислу доказних материјала, те овај процес мора бити убрзан највише због породица несталих, које већ дуже од 23 године трагају за својим најближим сродницима, наводи се у саопштењу.

На састанку је истакнуто да Тужилаштво БиХ, СИПА, Институт за нестала лица БиХ, као и друге институције које су укључене у овај процес, спроводе континуиране активности на трагању за информацијама о могућим локацијама масовних и појединачних гробница, као и координацији свих активности које су потребне да се без застоја спроведу процеси ексхумација.

“БиХ је пронашла и идентификовала око 80 одсто несталих лица након рата, што је значајан досег у овом процесу, али се још трага за око 7.000, што је 2,5 пута више лица, него што трагају земље у региону”, истакнуто је на састанку.

У саопштењу се наводи да је потребно да у БиХ постоји јасна и континуирана политичка подршка процесу тражења несталих, као и подршка и повјерење породица жртава у институције које раде овај посао.

Представници Тужилаштва БиХ у прошлој години учествовали су у 115 предмета ексхумација и тражења несталих у свим крајевима БиХ, често и на неприступачним локацијама, а Тужилаштво БиХ је иницијатор активности на убрзању процеса ексхумација и тражења несталих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана