У БиХ неписмено скоро 3 одсто становништва

Срна
У БиХ неписмено скоро 3 одсто становништва

Сарајево - У БиХ је, према подацима Агенције за статистику БиХ, по попису из 2013. године, неписмено 2,82 одсто од укупног броја становника, саопштено је из Министарства цивилних послова БиХ.

С друге стране, милиони незапослених са завршеним формалним образовањем нису у могућности пронаћи пристојан посао због недостатка основних вјештина потребних на тржишту рада.

Спроведена Анкета о радној снази у овој години показала је да је стопа незапослености 18,4 одсто, а највиша је међу младим особама старости од 15 до 24 године и износила је 38,8 одсто.

Поводом обиљежавања 8. септембра – Међународног дана писмености, из Министарства наглашавају да наведени подаци указују на значај потребе за образовањем и обуком одраслих у БиХ, те успостављањем система образовања и обуке који би омогућио развој образоване, висококвалификоване, мобилне и компетитивне радне снаге.

Министарство цивилних послова БиХ позива све институције, организације и иницијативе да дају свој допринос у промоцији описмењавања и оплемењивања становништва БиХ свих животних доби.

Међународни дан писмености обиљежава се ради промоције значаја учења и писмености, али подсјећа и на чињеницу да је око 781 милион људи широм свијета неписмено, а двије трећине неписменог свјетског становништва чине жене и дјевојчице.

У многим дијеловима свијета основно образовање и даље представља луксуз до којег постоје бројне препреке.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана