Тужитељка држала оптужницу 15 година, судија фалсификовала

Горан Маунага, Ведрана Кулага
Тужитељка држала оптужницу 15 година, судија фалсификовала

Сарајево - Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) БиХ разријешио је прошле и у првим мјесецима ове године троје носилаца правосудних функција због почињеног кривичног дјела, дугогодишњег држања предмета у ладици и немогућности сарадње са колегама.

Разријешени су тужилац Окружног тужилаштва у Бањалуци Гордана Лончар, судија Основног суда у Бањалуци Романа Бркић и судија Кантоналног суда у Бихаћу Весна Терзић.

Лончарева је разријешена 24. јануара када је као неоснована одбијена њена жалба на одлуку дисциплинске комисије ВСТС-а.  Канцеларија дисциплинског тужиоца против ње је дисциплинску тужбу поднијела у мају 2017. због кршења Закона о ВСТС-у и Кодекса тужилачке етике ВСТС-а. Утврђено је да је од 2011. до 2017. године у шест предмета неоправдано и упркос упозорењима, након што је у списима припремила оптужнице против осумњичених, свјесно пропустила да достави списе служби тужилаштва ради отпреме и упућивања оптужница и доказа на потврђивање у судове. Тиме је, пише у одлуци, допринијела наступању застарјелости кривичног гоњења и онемогућила благовремено спровођење правде. Један предмет држала је чак 15 година умјесто да је припремљену оптужницу против двоје осумњичених са доказима упутила суду на потврђивање.

У образложењу одлуке ВСТС-а пише да у три тужилачка предмета није обавијестила оштећене о доношењу наредбе о неспровођењу истраге. У једном предмету је оштећеног обавијестила послије протека најмање пет година и четири мјесеца од доношења наредбе о обустављању истраге.

ВСТС је 6. јула 2017. године одбио жалбу Бркићеве као неосновану и потврдио одлуку дисциплинске комисије о престанку мандата судије. Пресудом из јуна 2016. године Бркићева, бивша министарка за правосуђе и управу у Влади Зеничко-добојског кантона, осуђена је на седам мјесеци затвора због злоупотребе положаја и овлашћења с циљем протиправног стицања користи свом мужу Џенаиду Бркићу. Она је супругу прибавила увјерење о положеном стручном испиту за државног намјештеника иако он никада није изашао на полагање испита.

- Кривична осуда на казну затвора у трајању од седам мјесеци за наведено кривично дјело представља сасвим оправдан разлог за изрицање најтеже дисциплинске мјере - разрјешење дужности - навела је у образложењу одлуке потпредсједник ВСТС-а Ружица Јукић.

Одлуку о престанку мандата Терзићевој ВСТС је донио 15. фебруара кад је одбијена њена жалба и потврђена одлука дисциплинске комисије о разрјешењу. У одлуци ВСТС-а пише да је Терзићева прекршила Закон о ВСТС-у. "Глас Српске" сазнаје да су судије одбијале да буду с њом наводећи да су сарадња и рад са Терзићевом били немогући.

- И странке су се често жалиле, а са рочишта је тјерала представнике медија. Покренут је дисциплински поступак, а оцјена њеног рада двије године је била незадовољавајућа - каже наш саговорник.

Због немара и непоштовања правила струке лани је кажњено 19 судија и тужилаца, а подаци указују и на раст броја притужби на њихов рачун. На адресу Канцеларије дисциплинског тужиоца у БиХ прошле године је стигло 1.077 притужби или 17,2 одсто више него годину раније. Готово свака десета притужба односила се на понашање или поступање судија и тужилаца према учесницима у поступку.

- Основано је било 5,1 одсто притужби. Иако је тај проценат смањен у односу на 7,2 одсто из 2016. године када је поднесен рекордан број дисциплинских притужби и овај удио је изнад десетогодишњег просјека који износи 3,4 одсто - казали су у Канцеларији дисциплинског тужиоца.

Лани је покренуто 25 дисциплинских поступака против судија и тужилаца, што је седам мање него у 2016. години, али је и тај број већи од десетогодишњег просјека од 20,5 годишње. Највише дисциплинских поступака је покренуто због немара или непажње у вршењу дужности и доношења одлука којим се крши закон и неоправданог кашњења у реализацији. Већина поступака резултирала је смањењем плате или јавном опоменом.

Највише пријављених запослено је у првостепеним судовима и тужилаштвима који заступају оптужбу пред тим судовима, а дужина трајања поступака била је најчешћи разлог за подношење тужби.

Оставка због присвајања новца

Судија Основног суда у Бањалуци Мира Вучетић лани је у току дисциплинског поступка поднијела оставку коју је ВСТС прихватио након чега је поступак против ње обустављен.

Саговорник "Гласа Српске" каже да је дисциплински поступак покренут због махинација новцем бањалучког Основног суда.

- Странке су за вјештачења уплаћивале новац директно Вучетићевој умјесто на рачун суда, а она га је присвајала. Пошто вјештацима ништа није уплаћивано они су то од ње неколико пута тражили, али узалуд. На крају су се обратили предсједнику суда након чега је све откривено - каже наш саговорник.

Епилог притужби

25 покренутих дисциплинских поступака

19 изречених дисциплинских мјера

9 захтјева за привремено удаљење с дужности

Изречене мјере

10 - смањења плате

4 - јавне опомене

3 - писмене опомене које се јавно не објављују

1 - премјештање са мјеста главног тужиоца на мјесто тужиоца

1 - разрјешење

Дисциплински прекршаји за које је утврђена одговорност

Судије

- неоправдано кашњење у изради одлука

- немар или непажња у вршењу службене дужности

- доношење одлука којим се очигледно крши закон или упорно и неоправдано кршење правила поступка

Тужиоци

- немар и непажња у вршењу дужности

- неоправдано кашњење у спровођењу радњи у вези са вршењем дужности или било какво друго поновљено непоштовање дужности

Подносиоци притужби

Странке у поступку                                 -        48%

Адвокати                                                  -        13%

Учесници у поступку   (тумачи, свједоци...)   -        10%

Треће лице                                      -        9%

Притужбе по службеној дужности         -        7%

Анонимне  притужбе                              -        4%

Руководиоци у правосуђу                       -        3%

Судије, тужиоци, запослени          -        2%

Институције и органи                     -        2%

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана