Тужилаштво БиХ обуставило дио истраге против Горана Салиховића

Бирн
Тужилаштво БиХ обуставило дио истраге против Горана Салиховића

Сарајево - Тужилаштво БиХ донијело је одлуку о обустави дијела кривичне истраге против бившег главног тужиоца Горана Салиховића јер је против њега вођен дисциплински поступак на исте околности које је истраживало и Тужилаштво.

Одлука је донесена прошлог мјесеца уз образложење да никоме не може бити поново суђено за дјело за које је већ био суђен и за које је донесена правоснажна судска одлука, а што је прописано и Законом о кривичном поступку БиХ, пише БИРН БиХ.

Дисциплинска комисија ВСТВ-а је утврдила његову одговорност у вези с намјерним давањем лажне или недовољне информације о пријавама за радно мјесто, питањима унапређења и напредовања у служби или било којим другим питањима која су у надлежности ВСТВ-а, али је донијела одлуку којом се одбија тужба што се односи на омогућавање вршења дужности тужиоца особама које за то нису законом овлаштене и за мијешање у поступање тужиоца с намјером опструисања.

Тужилаштво је одустало од истраге у вези с тим да ли је Салиховић опструисао истрагу о куповини стана Николе Шпирића, бившег посланика у Парламенту БиХ. Тужилаштво је одустало и од истраге због подизања кривичне пријаве против министра безбједности Драгана Мектића, с циљем ушуткивања министра који је често критиковао Салиховићев рад.

Предмет истраге против Салиховића није више ни сумња да је опструисао пријаву против Милорада Додика, тадашњег премијера Владе Републике Српске, који је био осумњичен за незакониту исплату и одобравање кредита од “Павловић Интернатионал банке”. Тужилаштво је одустало и од истраге да је Салиховић био умијешан у опструкцију у предмету “Бобар банка”, дајући намјерно лажне информације јавности у БиХ.

У петак ће се Салиховић наћи у судници како би се изјаснио о кривици по основу оптужнице коју је Тужилаштво БиХ недавно подигло против њега.

Салиховић је оптужен да је, као главни тужилац Тужилаштва БиХ, у периоду од почетка фебруара 2013. до 28. септембра 2016. године поступао супротно Одлуци о условима и начину кориштења средстава за репрезентацију и поклоне, односно прекорачио је лимит потрошње у земљи и иностранству на мјесечном нивоу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана