Троше милионе без оправдања

Ведрана Кулага
Троше милионе без оправдања

САРАЈЕВО - Министарства, агенције, канцеларије и друге институције на нивоу БиХ у првом полугодишту ове године наставили су да нижу милионске рачуне, а коначан цех је за готово девет милиона већи у односу на исти период лани.

Ти подаци су сажети у најновијем извјештају о извршењу буџета од јануара до краја јуна ове године који је усвојен на посљедњој сједници Савјета министара БиХ.

На заједничком нивоу БиХ формирано је 75 институција, у којима је запослено готово 22.000 службеника и других запослених, а и ове године, закључно са крајем јуна, највише новца завршило је у њиховим џеповима.

Из касе је, наиме, током првих шест мјесеци потрошено више од 434 милиона марака, што је мање за око 4,2 милиона КМ у односу на исти период лани, а разлог је мање извршење вишегодишњих пројеката, чија се значајнија реализација очекује до краја године због окончања поступака јавних набавки. 

Текући издаци су, с друге стране, скочили за око 8,9 милиона  у поређењу са цехом који је достављен на крају јуна прошле године, те су достигли 389 милиона.

У оквиру те ставке убједљиво највише новца је искеширано за бруто плате и накнаде запослених и то 268 милиона, што је више за око 4,7 милиона, а разлог је повећање коефицијената полицијским службеницима почев од октобра 2017. године, те унапређења запослених путем интерног попуњавања упражњених радних мјеста у институцијама.

Порастао је и рачун за накнаде трошкова запослених. Тај цех је достигао 53,55 милиона, што је више за око 1,8 милиона. На листи издатака који су порасли ове године у односу на исти период прошле су путни трошкови, који су виши за око 0,6 милиона, услуге превоза и горива за око 0,4 милиона због, како пише, повећања цијена горива, те текуће одржавање за око 0,9 милиона.

Мањи рачуни достављени су на ставкама уговорених и других посебних услуга, за унајмљивање имовине и опреме, те за телефонске и поштанске услуге, у просјеку од неколико стотина хиљада марака.

- Смањење појединих материјалних трошкова дјелимично је компензовано новим расходима усљед нових или проширених активности из надлежности институција на нивоу БиХ - казали су у Савјету министара БиХ.

Вишемилионски рачуни институција на нивоу БиХ годинама изазивају огорченост код дијела невладиног сектора, али и политичке елите, из којих наглашавају да БиХ, с једне стране, не може да издржи толике издатке који, с друге стране, немају оправдање у резултатима рада.

Предсједник Центра за заступање грађанских интереса Зоран Иванчић каже да се на свим нивоима власти у БиХ буџет не планира добро и да је тешко наћи оправдање за милионске издатке који се остварују.

- У развијеним демократијама се ради ревизија учинка рада и резултата институција, па се неке укину или се споје у једну ради смањења трошкова. До такве ревизије би требало да дође и у БиХ - рекао је Иванчић.

Приче о томе да је вријеме да се подвуче црта и види које су институције заиста потребне БиХ најчешће су падале у воду и прије доласка на дневни ред због непостојања политичке воље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана