Троје чланова Колегијума Представничког дома на путовања воде савјетнике и секретаре, ефекти пута мистерија

Жељка Домазет
Троје чланова Колегијума Представничког дома на путовања воде савјетнике и секретаре, ефекти пута мистерија

Сарајево - Чланови Колегијума Представничког дома Парламента БиХ од почетка свог мандата на путовања ван БиХ потрошили су 111.000 марака, а да нису штедјели показује то што су са собом водили и своје савјетнике, шефове кабинета, преводиоце, особе задужене за односе с јавношћу и возаче.

За три протекле године три члана Колегијума, Младен Босић из СДС-а, Борјана Кришто из ХДЗ-а БиХ и Шефик Џаферовић из СДА, према подацима из Парламента имали су 67 путовања ван земље, од којих су на 35 водили некога у "пратњи".

Највише новца потрошио је Босић и то 46.000 марака. Од укупно 24 путовања на којима је био, на десет је водио или шефа кабинета Славишу Раковића или савјетника Небојшу Вукановића.

Друга по растрошности је Кришто која је на путовања потрошила мало мање новца од Босића, 44.000 марака. Она је имала 28 путовања, а на 14 дестинација с њом је путовао и њен савјетник Дубравко Брдар.

Нешто штедљивији је био Џаферовић који је за 15 путовања потрошио 21.000 марака, а на 11 је са собом водио или савјетника Јасмина Бегановића или шефа кабинета Зихнета Мухића.

Када је ријеч о дестинацијама и поводима путовања, Босић је, између осталог, био на Самиту европске политике у Бриселу посвећеном западном Балкану, у Варшави на Конференцији земаља централне и источне Европе посвећеној питањима суверенитета и солидарности те у Будви на конференцији о слободи изражавања и одговорности медија.

Кришто је, између осталог, учествовала на Конгресу и сједници Главног одбора жена Европске народне странке, те је присуствовала комеморацији у Блајбургу и манифестацији поводом канонизације Мајке Терезе у Ватикану.

Џаферовић је учествовао на међународном округлом столу парламентараца у организацији УН и Велике народне скупштине Турске у Анкари, а присуствовао је и манифестацији која је у Прагу у Чешкој организована поводом обиљежавања 70. годишњице побједе над нацизмом и ослобођења логора смрти у Европи.

Предсједавајућа Комисије за спољне послове Представничког дома Душанка Мајкић из СНСД-а каже да у овим путовањима у очи пада чињеница да сва три члана Колегијума максимално користе могућност да путују не водећи рачуна о томе колико то путовање има ефекта и за БиХ и рад Парламента.

 - Преглед путовања најбоље говори о растрошности од које ни Парламент ни БиХ немају готово никакве користи. Тешко је објаснити ефекте путовања у Блајбург, Ватикан на канонизацију Мајке Терезе или на отварање хотела "Шератон" у Дубровнику. Не презају ни да на та путовања воде и савјетнике и шефове кабинета, што значајно повећава издатке, а ни на који начин не доприноси ефикасности рада Парламента - истакала је Мајкићева.

Мада је Представнички дом, додаје, усвојио закључак да му буду достављени и подаци о ефектима тих путовања поред самог одредишта, броја дана проведених на службеном путовању, сврхе путовања, броја чланова делегације и укупних трошкова за свако путовање, подаци о резултатима тих путовања нису достављени.

- Јасно је, дакле, да их нема - казала је Мајкићева.

Упозорава да је још горе када чланови Колегијума на значајна путовања шаљу своје шефове кабинета.

- На нека засједања Парламентарне скупштине Савјета Европе неки од њих шаљу шефове кабинета. На Конференцију предсједника парламената у Загребу Џаферовић је послао свог шефа кабинета, а на форум у Чешку савјетника - казала је Мајкићева. Додаје да се знатан новац троши и на путовања чланова Колегијума Дома народа, али да су та путовања далеко мање коштала.

Дневнице

Занимљиво је да износ дневница за путовања у иностранство за чланове Колегијума на истим путовањима није био једнак. На примјер, на састанак у Брисел, гдје је разговарано о европским интеграцијама, на име дневница Борјана Кришто као предсједавајућа и Шефик Џаферовић као њен замјеник наплатили су по 387 марака, док је Младен Босић као замјеник предсједавајуће наплатио 450 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана