Три министарства у БиХ добила ревизорско мишљење с резервом

ATV
Три министарства у БиХ добила ревизорско мишљење с резервом

Сарајево - Запошљавање мимо процедура, лоше планирање путних трошкова, и пропусти у јавним набавкама коштали су четири институције са нивоа Босне и Херцеговине ревизорског мишљења с резервом.

Министарства иностраних послова, одбране и цивилних послова БиХ, као и Институт за акредитовање, добили су препоруке ревизора који су, по ко зна који пут, указали на исте недостатке. Ресор Игора Црнатка на Уговор о дјелу прошле године запошљавао је људе који послове у Министарству практично раде за стално. Тако је потрошено двоструко више од предвиђених 50 хиљада марака. Црнадак за АТВ поручује да је ван земље. У СНСД-у кажу да то није никакво изненађење.

“ Мислим да је то било потпуно видљиво и очекивано, с обзиром да смо указивали управо на чињеницу на те институције, институције безбједносног карактера, Министарства одбране и Министарства иностраних послова, да ту постоји управо политички и страначки однос у запошљавању страначких људи”, рекао је Сташа Кошарац, посланик СНСД-а у ПД ПС БиХ.

Министарство иностраних послова није штедило ни на путним трошковима. Иако су у службени пут била укључена и по два оброка, исплаћиване су пуне дневнице. Авионске карте куповане су неколико дана пред одлазак у иностранство, упркос томе што су службена путовања била планирана мјесечним активностима. Црнатков страначки шеф, Бранислав Бореновић, поручује да је најважније да закони нису кршени.

“Најважније је да буџет није пробијен, да је све урађено у складу са буџетским оквиром, да су поштовани закони, и да одређене препоруке треба у сваком случају уважити. То је нешто што се понавља из године у годину и што једноставно треба у потпуности исправити, поготово кад се ради о великим министарствима”, изјавио је Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а.

Није се прославило ни Министарство одбране, на које отпада трећина буџета институција БиХ. Више од 300 милиона марака потрошили су прошле године. Од тога, 241 милион отишао је на плате и накнаде запосленима. Мишљење с резервом зарадили су због тога што непокретна перспективна војна имовина није укњижена ни евидентирана. Министарство одбране, традиционално, има проблем с јавним набавкама, које предуго трају, а поједини уговори су изузетно неповољни. Предсједница Владе Српске, Жељка Цвијановић, каже да, умјесто да смањују трошкове, власти на бх. нивоу их константно повећавају.

“Они су просто ушли у ову изборну годину на начин да су одједном отворили још хиљаду мјеста на начин да се попуњавају људи по различитим министарствима, али овде је још већи проблем представља управо тај однос који је неодговарајући, а то је однос према трошењу јавног новца”, изјавила је Жељка Цвијановић, предсједница Владе РС.

Министарство цивилних послова обављало је интерне премјештаје службеника на пробном раду, без оцјене резултата и сагласности Савјета министара. Ни у том ресору јавне набавке прошле године нису биле потпуно усклађене с прописима. Слично као Министарство иностраних послова, ни из друга два ресора није стигао никакав одговор. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана