Три конзорцијума у трци за мост на Сави

Ведрана Кулага
Три конзорцијума у трци за мост на Сави

Бањалука - Прича о изградњи моста на Сави код Градишке, која траје готово деценију и по, могла би коначно да добије епилог након што је окончан тендер за избор извођача радова на који су стигле три понуде, а уговори би требало да буду потписани током зиме.

Пристигле понуде јуче су отворене у сједишту “Хрватских цеста” у Загребу, које су и расписале тендер.

Најповољнију понуду, вриједну 23,49 милиона евра, према незваничним информацијама, доставио је конзорцијум фирми “Интеграл инжењеринг” Лакташи, “Ђуро Ђаковић монтажа” и “Загреб монтажа”.

Друга по вриједности је понуда коју је доставио конзорцијум “Херинг” и ГП “Мостоградња” из Широког Бријега вриједна 41,54 милиона евра, док је 46,21 милион евра понудио конзорцијум компанија ИЦМ и “Маег конструциони” из Италије. Рок жалбе је десет дана од дана отварања понуда.

Директор “Аутопутева Републике Српске” Душан Топић није могао да говори о томе које су компаније доставиле понуде ни о њиховој вриједности, наводећи да све треба да прегледа надлежна комисија.

- Најважније је да је отварање понуда прошло без проблема. Пристигле су три потпуне понуде, а ријеч је о три конзорцијума. У њима има и домаћих и европских компанија - истакао је Топић, оцијенивши да је ово веома важан корак у реализацији цијелог поступка, те да сада слиједи преглед и вредновање понуда.

Топић се нада да ни ту неће бити проблема и непотребног губљења времена.

- План је да током зиме буде потписан уговор са извођачем радова, како бисмо на прољеће, када крене грађевинска сезона, почели са радовима - нагласио је Топић.

У “Аутопутевима Републике Српске” су јуче казали за “Глас Српске” да треба сачекати да се детаљно прегледају понуде, те да ће тек након тога бити оцијењено која је најповољнија, али и технички најприхватљивија.

Прича о изградњи моста на Сави дужине 463 метра траје још од 2004. године, а РС је урадила све што је било у њеној моћи и надлежности да припреми реализацију пројекта.

БиХ је већ добила 6,8 милиона евра кроз инвестициони оквир за западни Балкан. Хрватска, осим за пола моста, треба да обезбиједи новац и за изградњу приступне саобраћајнице до чвора Окучани дуге око 9,5 километара, за шта ће јој бити потребно више од 40 милиона евра.

Вриједност пројекта

Пројекат изградње моста на Сави код Градишке са приступним саобраћајницама је, према ранијим подацима, вриједан 64 милиона, а вриједност самог моста је 23,2 милиона евра. Његовим завршетком аутопут Бањалука - Градишка био би спојен са аутопутем Загреб - Београд, док би Градишка коначно продисала и ријешила се саобраћајног колапса, с обзиром на то да је тренутни прелаз преко Саве смјештен у њеном центру.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана