Traže odlazak Tegeltije iako je protiv pola članova

G. M.
Traže odlazak Tegeltije iako je protiv pola članova

Sarajevo - Predsjedništvo Udruženja sudija FBiH ne odustaje od zahtjeva za ostavkom ili smjenom predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milana Tegeltije, iako je jednak broj njegovih članova glasao za i protiv takvog zahtjeva, saznaje "Glas Srpske".

- Od 14 članova sedam je bilo za, a sedam protiv, pa je jasno da takva odluka nije mogla da bude donesena. Neko je predsjedniku Predsjedništva Udruženja sudija Hakiji Zajmoviću rekao da on odluči, pa je tako i bilo. Grupu koja traži ostavku ili smjenu Tegeltije predvodi sudija Vrhovnog suda FBiH koja je bliska sa visokopozicioniranim članom SDA u pravosuđu, koji joj je zaposlio kćerku u Sud BiH - kaže sagovornik iz pravosuđa FBiH.

Predsjedništvo Udruženja sudija FBiH zatražilo je ostavku Tegeltije nakon što je VSTS donio zaključke u kojima se traži izmjena zakona da bi bilo omogućeno razrješenje tužilaca i sudija bez sprovedenog disciplinskog postupka. Ti zaključci su kasnije izmijenjeni, ali Udruženje sudija FBiH nije odustalo od svog zahtjeva.

Tegeltija je zahtjev Udruženja sudija FBiH nazvao bespredmetnim i besmislenim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana