Трампова паљба по Макрону: У Паризу су учили њемачки

Агенције
Трампова паљба по Макрону: У Паризу су учили њемачки

Вашингтон - Амерички предсједник Доналд Трамп поново се огласио на Твитеру. Он је у серији твитова осуо паљбу на француског предсједника Емануела Макрона.

Трамп се такође расписао и о церемонији у Паризу поводом обиљежавања стогодишњице завршетка Првог свјетског рата, о трговинској размјени, али и о томе зашто првог дана у Француској није посјетио гробље на ком су сахрањени амерички војници.

"Емануел Макрон предлаже да Европа формира сопствену војску како би се заштитила од САД, Кине и Русије. Али Њемачка је та која је учествовала у Првом и Другом свјетском рату – како је прошла Француска? Почели су да уче њемачки у Паризу прије него што су стигли Американци. Платите НАТО или не!", написао је Трамп.

Потом је писао и о производњи вина у Француској.

"Што се тиче трговине, Француска прави одлично вино, али прави га и Америка. Француска веома отежава Америци да продаје своје вино Француској, диже тарифе, док САД олакшавају француским винаријама и смањују тарифе. Није фер, то мора да се промјени!", додао је он.

"Проблем је што Емануел има врло низак рејтинг јавног мњења у Француској, 26 одсто, и стопу незапослености од скоро десет одсто. Само је покушавао да промјени тему. Узгред, не постоји земља са више национализма од Француске, много поносни људи – и то с правом... Учините Француску поново великом", навео је Трамп.

Како је још навео, због лошег времена хеликоптер није могао да полети до гробља, а он је предложио да га до тамо одвезу, међутим то је одбила безбједносна служба.

Француски предсједник Емануел Макрон није желио да комантарише "нападе", саопштила је канцеларија француског предсједника.

Упитана за коментар на твитове, канцеларија француског предсједника је саопштила да нема шта да каже на ту тему и додала да је Макрон веома јасно ставио до знања Трампу током разговора у суботу у Паризу све у вези европске војске и европске одбране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана