Toma Fila, za „Glas Srpske“: Haški sud u trci sa Mladićevom smrću do doživotne robije

Goran Maunaga
Toma Fila, za „Glas Srpske“: Haški sud u trci sa Mladićevom smrću do doživotne robije

Nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića Haški tribunal je danas osudio na doživotnu robiju, koju bi dobili i bivši predsednici Srbije i Republike Srpske Krajine Slobodan Milošević i Goran Hadžić da su ostali živi. Haški tribunal je formiran da bi ponizio i povredio Srbe, a sve naše osudio

. Naravno, ove iz vrha na doživotnu robiju, a da se ne zna za šta, rekao je u intervjuu za „Glas Srpske“ uoči današnje presude čuveni beogradski advokat Toma Fila iza kojeg je i veliko iskustvo u haškoj sudnici.

* GLAS: Postoji li opasnost da takva presuda protiv generala Mladića bude upotrijebljena kao politički adut protiv Republike Srpske iako je riječ o suđenju za individualnu odgovornost?

FILA: To će sigurno biti pokušano, ali sam uveren da će biti bezuspešno. Snaga Srbije je garant opstanka Republike Srpske. Naš ugled i snaga su toliko porasli da Srbija, čim je smogla snage, nije Haškom tribunalu izručila tri pripadnika Srpske radikalne stranke, niti za to snosi posledice. To je ranije bilo potpuno nemoguće.

* GLAS: Kako komentarišete činjenicu da je srpskim ljekarima uoči izricanja presude zabranjeno da posjećuju generala Mladića, pa čak i uz argument da bi to štetilo njegovom zdravlju?

FILA: Zabrana lekarima da ga posećuju je idiotsko-tragikomična. Prvi put čujem da lekari mogu da ugroze nečiji život. Radi se o svesnom sprečavanju naših lekara da utvrde istinu, a ona glasi da Mladić nije sposoban za izricanje presude.

* GLAS: Hoćete da kažete da se Haškom tribunalu žuri sa presudom?

FILA: Suština je bila u tome da žele da prikriju njegovo zdravstveno stanje i da ga do dana presude koliko-toliko održe u životu kako bi mu izrekli doživotnu zatvorsku kaznu. To će uraditi i pored činjenice da on očigledno nije sposoban da prati suđenje. Oni to znaju, ali ne žele i zvaničnu potvrdu za to. Držaće ga na injekcijama da bi mogao da odstoji tih pet minuta za vreme izricanja kazne, a posle ih nije briga za njega. Odmah posle može da umre, da ne upotrebim onaj ružni izraz koji bi oni upotrebili na mom mestu. Zbog istog razloga nisu odobrili ni zahtev odbrane za odgodu ročišta za izricanje presude.

* GLAS: Kako u tom svjetlu gledate na tretman tužilaštva i odbrane u slučaju „Mladić“?

FILA: Tu nema ni govora o ravnopravnom statusu tužilaštva i odbrane. Zato je vrlo moguće da Mladićev branilac Branko Lukić odluči da se više nikad ne bavi advokaturom nakon ovoga. Odbrani su uskraćeni svedoci, a nisu im dali ni ono vreme od 207 časova određeno odlukom. Celi proces je protekao u ponižavanju odbrane i jurnjavi kako Mladić ne bi umro prije presude kao što je bilo sa Miloševićem. Njima je važno da on bude samo deset odsto živ za vreme izricanja kazne koju su naumili da mu daju, a onda idućeg minuta može da umre.

* GLAS: Kako komentarišete pritisak bošnjačke strane da general Mladić bude osuđen i za navodni genocid u Prijedoru i još nekoliko opština u BiH?

FILA: Neće biti takve presude jer ni za Srebrenicu ne mogu da utvrde broj žrtava, niti da dokažu ono što se javno tvrdi. Dokazano je da je 5.000

  • 6.000 ljudi ubijeno u borbi. U Haškom tribunalu će izbeći da preciziraju broj žrtava, ali će potvrditi formulaciju o genocidu. Njima je to dovoljno da bi mu dali doživotnu robiju. Možda će za nešto da ga oslobode, možda će i za sve da ga osude, ali njima je važno da ga zakače za Srebrenicu, iako za to nemaju njegovo ni pismeno ni usmeno naređenje, a da ne pričamo o tome što se tu uopšte ne radi o genocidu jer nisu pobijene žene. Žene rađaju, a ne muškarci, tako da ono što se desilo nikako ne može da bude genocid. Još su rekli i da su u Srebrenici ubijana deca od 16 godina, a imamo naređenje muslimanskih vlasti u kome je navedeno da svi iznad 16 godina moraju da nose oružje. To znači da to nisu deca nego vojnici.

Haški dil

* GLAS: Kako gledate na dijametralno suprotne procese u Haškom tribunalu srpskim političkim i vojnim funkcionerima u odnosu na suđenja hrvatskim i albanskim zvaničnicima, a bošnjačke da i ne spominjemo?

FILA: Oni su, uglavnom, i optuženi zato da bi bili oslobođeni. Deo njih je oslobođen zbog saradnje sa Amerikancima koji su održali svoju reč. To se desilo sa hrvatskim generalom Antom Gotovinom. Rečeno mu je da se preda i to je dogovoreno. Nije uhapšen jer ga je prepoznao nekakav kelner na kraju sveta, kako je to prezentovano javnosti. Oni su saradnici onih koji su doneli političke odluke o satanizaciji Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića, Ratka Mladića i uopšte Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana