Тома Фила, за „Глас Српске“: Хашки суд у трци са Младићевом смрћу до доживотне робије

Горан Маунага
Тома Фила, за „Глас Српске“: Хашки суд у трци са Младићевом смрћу до доживотне робије

Некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске генерала Ратка Младића Хашки трибунал je данас осудио на доживотну робију, коју би добили и бивши председници Србије и Републике Српске Крајине Слободан Милошевић и Горан Хаџић да су остали живи. Хашки трибунал је формиран да би понизио и повредио Србе, а све наше осудио

. Наравно, ове из врха на доживотну робију, а да се не зна за шта, рекао је у интервјуу за „Глас Српске“ уочи данашње пресуде чувени београдски адвокат Тома Фила иза којег је и велико искуство у хашкој судници.

* ГЛАС: Постоји ли опасност да таква пресуда против генерала Младића буде употријебљена као политички адут против Републике Српске иако је ријеч о суђењу за индивидуалну одговорност?

ФИЛА: То ће сигурно бити покушано, али сам уверен да ће бити безуспешно. Снага Србије је гарант опстанка Републике Српске. Наш углед и снага су толико порасли да Србија, чим је смогла снаге, није Хашком трибуналу изручила три припадника Српске радикалне странке, нити за то сноси последице. То је раније било потпуно немогуће.

* ГЛАС: Како коментаришете чињеницу да је српским љекарима уочи изрицања пресуде забрањено да посјећују генерала Младића, па чак и уз аргумент да би то штетило његовом здрављу?

ФИЛА: Забрана лекарима да га посећују је идиотско-трагикомична. Први пут чујем да лекари могу да угрозе нечији живот. Ради се о свесном спречавању наших лекара да утврде истину, а она гласи да Младић није способан за изрицање пресуде.

* ГЛАС: Хоћете да кажете да се Хашком трибуналу жури са пресудом?

ФИЛА: Суштина је била у томе да желе да прикрију његово здравствено стање и да га до дана пресуде колико-толико одрже у животу како би му изрекли доживотну затворску казну. То ће урадити и поред чињенице да он очигледно није способан да прати суђење. Они то знају, али не желе и званичну потврду за то. Држаће га на ињекцијама да би могао да одстоји тих пет минута за време изрицања казне, а после их није брига за њега. Одмах после може да умре, да не употребим онај ружни израз који би они употребили на мом месту. Због истог разлога нису одобрили ни захтев одбране за одгоду рочишта за изрицање пресуде.

* ГЛАС: Како у том свјетлу гледате на третман тужилаштва и одбране у случају „Младић“?

ФИЛА: Ту нема ни говора о равноправном статусу тужилаштва и одбране. Зато је врло могуће да Младићев бранилац Бранко Лукић одлучи да се више никад не бави адвокатуром након овога. Одбрани су ускраћени сведоци, а нису им дали ни оно време од 207 часова одређено одлуком. Цели процес је протекао у понижавању одбране и јурњави како Младић не би умро прије пресуде као што је било са Милошевићем. Њима је важно да он буде само десет одсто жив за време изрицања казне коју су наумили да му дају, а онда идућег минута може да умре.

* ГЛАС: Како коментаришете притисак бошњачке стране да генерал Младић буде осуђен и за наводни геноцид у Приједору и још неколико општина у БиХ?

ФИЛА: Неће бити такве пресуде јер ни за Сребреницу не могу да утврде број жртава, нити да докажу оно што се јавно тврди. Доказано је да је 5.000

  • 6.000 људи убијено у борби. У Хашком трибуналу ће избећи да прецизирају број жртава, али ће потврдити формулацију о геноциду. Њима је то довољно да би му дали доживотну робију. Можда ће за нешто да га ослободе, можда ће и за све да га осуде, али њима је важно да га закаче за Сребреницу, иако за то немају његово ни писмено ни усмено наређење, а да не причамо о томе што се ту уопште не ради о геноциду јер нису побијене жене. Жене рађају, а не мушкарци, тако да оно што се десило никако не може да буде геноцид. Још су рекли и да су у Сребреници убијана деца од 16 година, а имамо наређење муслиманских власти у коме је наведено да сви изнад 16 година морају да носе оружје. То значи да то нису деца него војници.

Хашки дил

* ГЛАС: Како гледате на дијаметрално супротне процесе у Хашком трибуналу српским политичким и војним функционерима у односу на суђења хрватским и албанским званичницима, а бошњачке да и не спомињемо?

ФИЛА: Они су, углавном, и оптужени зато да би били ослобођени. Део њих је ослобођен због сарадње са Американцима који су одржали своју реч. То се десило са хрватским генералом Антом Готовином. Речено му је да се преда и то је договорено. Није ухапшен јер га је препознао некакав келнер на крају света, како је то презентовано јавности. Они су сарадници оних који су донели политичке одлуке о сатанизацији Слободана Милошевића, Радована Караџића, Ратка Младића и уопште Срба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана