Tokom posjete Lavrova bezbjednost na najvišem nivou

ATV
Tokom posjete Lavrova bezbjednost na najvišem nivou

U petak u Banjaluci bezbjednost će biti na najvišem nivou, najavljuje danas ministar unutrašnjih poslova Srpske. Dragan Lukač kaže da će policija angažovati dovoljno pripadnika, snaga i resursa da obezbjedi posjetu Sergeja Lavrova, ali detalje o kretanju ruske delegacije, još ne otkriva. Poznato je samo da su takve mjere bile na snazi samo dva puta u posljednjih 20 godina.

“Ovo obezbjeđenje radiće se po prvom stepenu. Vrlo je malo takvih obezbjeđenja urađeno. Tako nešto je rađeno kada su Banjaluku posjetili tadašnji papa Jovan Pavle Drugi i nedavno predsjednik Savjeta federacije ruskog parlamenta Valentina Matvijenko, i evo sada kada dolazi gospodin Lavrov,” rekao je Lukač.

Dragan Lukač podsjeća da je Lavrov trebalo da prisustvuje nedavnom osveštanju temelja rusko-srpskog centra u Banjaluci, ali da je njegov dolazak odgođen za petak. Poručuje da posjeta mora da prođe bezbjedno.

Sve će početi na aerodromu Banjaluka. Nakon što ministar spoljnih poslova Rusije dotakne tlo Republike Srpske zaputiće se ka najvećem gradu. Na putu od Mahovljana do Banjaluke biće obustavljen saobraćaj.

Biće blokirana i većina ulica u Banjaluci. Na svakih 30-ak metara biće po jedan policajac. Pojedine ulice kojima će se kretati ruska delegacija zatvorene će biti i za pješake.

Iako se još do detalja ne zna kuda će se kretati rukovodstvo Ruske federacije, u planu je posjeta Vladi Srpske. Stižu i na, u ponedjeljak osvještane, temelje rusko-srpskog centra. 

O značaju posjete ruskog šefa diplomatije, govori i predsjednik Srpske. Milorad Dodik poručuje da je Sergej Lavrov prijatelj srpskog naroda i dobar poznavalac prilika u BiH. Kaže da je Lavrovu poznata situacija u BiH još od vremena kada je bio ambasador Ruske Federacije u Savjetu bezbjednosti UN i sve vrijeme obavljanja funkcije ministra spoljnih poslova.

“Rusija se, u tom pogledu, veoma principijelno ponaša. Sa svim svojim problemima i osporavanjima koje pokušava da joj nametne Zapad, Ruska Federacija pokazuje svoju vitalnost i mi cijenimo njihovu objektivnu stranu i potpuno uravnotežen pristup situaciji u BiH. Oni sve ove godine izričito stoje iza svog stava da se Dejtonski mirovni sporazum mora poštovati i da bilo kakva promjena mora da bude dogovor unutar BiH,” kaže Dodik.

Najavljuje Dodik da će informisati Lavrova o stanju u Srpskoj. Razgovaraće, kaže, i o mogućim investicijama Rusije u Republici Srpskoj. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana