Тежак пут до имовине Срба избјеглих из ФБиХ

ATV
Тежак пут до имовине Срба избјеглих из ФБиХ

Агонија траје већ годинама, прича Миран Јошило који је из Сарајева избјегао у Бијељину. Шокирало га је кад је сазнао да је његова имовина у једном од сарајевских насеља преведена на Завод за изградњу кантона Сарајево.

“Ми смо се на основу тога жалили. Федералана геодетска управа је поништила њихово рјешење као другостепени орган. Кантонални суд у Сарајево је донио двије пресуде у моју корист. Међутим, они и даље настављају са радовима, праве спортске центре, базене, кафиће итд”, истакао је Јошило. 

Ништа боље није прошао ни Љубан Иљић којег је мука натјерала да остави све у Смолућој код Тузле. Вратио би се тамо, каже, да постоји било који начин. 

“У Смолућој је то све порушено. Исјечене и шуме и воћњаци и све. Али, ми би се опет вратили на своју имовину. Нек нам направе куће па шта буде. Јесте да је то тешко, ми смо овдје 20 година.. али, ипак, човјек би се на своју имовину вратио. Штета је да она пропадне.. ми смо то крваво зарадили”, истакао је Иљић.
 
Урадили смо све што смо могли, кажу у Министарству за избјегла и расељена лица Републике Српске. Ускоро ће, кажу, и јавности бити доступни подаци који свједоче о мукама Срба који су избјегли из Федерације. Проблем је у Закону о земљишним књигама Федерације БиХ по којем путем јавног оглашавања позивају власнике да пријаве имовину у року од два мјесеца.

“У најбољој варијанти требао би да буде прилагођен закону који важи у Републици Српској. Међутим, он је сам по себи дискриминирајући. Зато што позив за оне људе који требају да учествују у јавном излагању на непокретности, тамо они оглашавају људе и позивају јавним позивом, а код нас се то ради позивањем лично на адресу”, истакао је Радован Грајић, помоћним министра за избјегла и расељена лица Републике Српске. 

У овој години Влада Републике Српске отворила је канцеларије у Бањалуци, Бијељини, Зворнику, Мркоњић Граду, Невесењу и Источном Новом Сарајеву, које пружају правну помоћ Србима избјеглим из Федерације БиХ. До сада су запримили неколико хиљада пријава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана